Концесионерът на летище „София“ получи 10-годишна отсрочка за таксите

0
Кабинетът на Бойко Борисов взе решението въпреки призива на опозицията да се изчака
Кабинетът на Бойко Борисов взе решението въпреки призива на опозицията да се изчака Снимка: Летище София

Кабинетът взе решението за смяна на правилата въпреки призивите на опозицията да се изчака

Министерският съвет даде картбланш за подписването на анекс към договора за концесия на летище „София“ с дружеството „СофКънект“, съобщи правителствената информационна служба.

С него се дава отсрочка за плащането на концесионната такса през първите 10 години заради пандемията от коронавирус. Тези такси не се опрощават, а се отлага плащането им за последните 10 години от 35-годишната концесия.

С днешното решение на правителството се приема още, че ще бъде извършван ежегоден мониторинг и при възстановяване на икономическия баланс, считано от 2019 година, ще бъде възстановено плащането на годишните възнаграждения, каза транспортният министър Росен Желязков по време на правителственото заседание.

Кабинетът на Бойко Борисов взе решението въпреки призива на опозицията да се изчака. БСП винаги са били против концесионирането на летището, а във вторник лидерът им Корнелия Нинова призова за общ фронт срещу отдаването на летището за 35 години. На призива ѝ отговори единствено Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън“.

„Демократична България“, които преди изборите се обявиха срещу сключването на анекс към договора, сега поискаха да не се подписва преди да бъде разгледан от анкетна комисия.

„Възстановяваме баланса на концесията на летище „София“ единствено чрез отлагане на годишни плащания. Те нито се опрощават, нито се намаляват. Същевременно, още този месец държавата ще получи първоначалното концесионно възнаграждение в размер на 660 милиона лева, които са предвидени в приходната част на бюджета“, заяви министърът на транспорта Росен Желязков.

Според него няма никакво основание да се твърди, че изменението на концесионния договор ощетява държавата.

„Единственото желание на опонентите е да уязвят или провалят тази чиста, прозрачна и изключително полезна за държавата инвестиция“, посочи транспортният министър като напомни, че в продължение на 4 месеца е била извършена проверка и от Европейската комисия. Наред с това има потвърдена готовност за финансиране на проекта от 8 банки, като 4 от тях са международни финансови институции – ЕБВР, ЕИБ, Черноморската банка за търговия и развитие и Групата на Световната банка“, каза още Росен Желязков.

Той посочи, че има подписан концесионен договор, който е правно валиден и обвързващ.

„Всички теми, тези, идеи, твърдения, политиканстване на тема мораториум върху нещо, което вече е факт, е правен нихилизъм и държавнически волунтаризъм. Който има желание в следващото управление, може да пристъпи към прекратяване на договора с всички последици от това“, заяви още Желязков.

По думите му при подобно развитие държавата ще се лиши от 660 млн. лева, ще се създадат рискове за изпълнението на държавния бюджет, а също така най-голямото ни летище няма да има възможност да бъде конкурентно като тези в съседните държави.

Желязков изтъкна още, че в момента авиационният сектор е изключително силно и тежко засегнат от пандемията.

„Без концесионер рискът от управлението и експлоатацията ще остане в лицето на държавния летищен оператор“, заяви Желязков и добави, че само за първите два месеца на тази година загубите заради силно намалелия трафик и силно намалелия пътникопоток при постоянни разходи на летището са в размер на 11 милиона лева. Всички държави членки на ЕС предприеха необходимите възможни мерки, за да подпомогнат своите авиационни индустрии“, заяви транспортният министър.

С днешното решение на правителството се приема също, че ще бъде извършван ежегоден мониторинг и при възстановяване на икономическия баланс, считано от 2019 година, ще бъде възстановено плащането на годишните възнаграждения, каза транспортният министър Росен Желязков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари