Контейнерите с отпадъци на пристанище Бургас са тръгнали от Салерно

0
Италианското дружество „Дентиче Панталеоне", както вносителят на стоката - българското търговско дружество „Плацион" ООД, както във Варна, така и в Бургас, са идентични, заяви прокурор
Италианското дружество „Дентиче Панталеоне", както вносителят на стоката - българското търговско дружество „Плацион" ООД, както във Варна, така и в Бургас, са идентични, заяви прокурор Видео: БНТ

Отпадъците в 20-те контейнера на пристанище Бургас не са токсични, съобщиха от прокуратурата в крайморския град.

Съдържанието им обаче не отговаря на отбелязаното в документите. Според информация на БНТ крайната точка на контейнерите с отпадъци е ТЕЦ "Бобов дол". Източници на телевизията твърдят, че според документите било предвидено временно отпадъците да се съхраняват на площадката на "Феникс Плевен", където в началото на годината беше намерен друг боклук. Екип на телевизията прави опит да се свърже с италианската фирма изпращач на отпадъците.

Контейнерите с отпадъци на пристанище Бургас, са тръгнали от италианското пристанище Салерно.

Георги Чинев - окръжен прокурор на Бургас: Изпращачът, тоест италианското дружество, упоменато в прессъобщението, а именно „Дентиче Панталеоне", както вносителят на стоката - българското търговско дружество „Плацион" ООД, както във Варна, така и в Бургас, са идентични. И това е подробност, която за вас би било любопитно да узнаете.

"По света и у нас" опитва да се свърже със собственика на италианската фирма г-н Дентиче.

- Добър ден.

- Да.

- Добър ден, бих искала да разговарям с г-н Дентиче или с някой друг, който отговаря за дейностите на фирмата, ние го търсим от Българската национална телевизия, бихме искали да зададем няколко въпроса?

- В момента го няма г-н Дентиче, трябва да се обадите отново. Не знам къде е, излезе. Няма го.

Докато чакаме разговор с някой от италианската фирма, преглеждаме какво пише за нея в медиите на Апенините. Оказва се, че „Дентиче Панталеоне" и нейният собственик са разследвани за незаконно изгаряне на токсични отпадъци. Има дори доказателства, че са манипулирали софтуера на системата за сигнализиране на токсичност над разрешената по закон. По документи в Бургас е трябвало да бъдат доставени каучук и пластмаси, които да бъдат рециклирани в суровина. В контейнерите обаче има бали с текстил, метал и други подобни материали.

комисар Емил Павлов - заместник-директор ОД на МВР-Бургас: Извършени са съответните замервания от компетентните длъжностни лица от страна на Гражданска защита и РИОСВ и категорично говорим за разминаване във декларирания и във фактически установения отпадък. Но такъв токсичен и радиоактивен няма-това е важно да се отбележи."

В късния следобед правим нов опит да се свържем с г-н Дентиче.

- Сега в момента ги няма. Трябва да се обадите по-късно.

- По късно, в колко часа?

- Ние сме тук в офиса до 17 часа. Трябва да опитате до този час.

Опитахме, но след 16:30 ч. на телефона не отговаряше никой.

Антоанета Маркова - наблюдаващ прокурор: Ще бъде потърсено съдействие на международните полицейски служби, както и ще бъдат изготвени европейски заповеди за разследване.

Според информация на "По света и у нас" част от получените в Бургас отпадъци е трябвало да бъдат изгорени, а други да бъдат депонирани в затворени минни галерии или кариери за строителни материали.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари