Колко животни трябва да умрат в Разградския зоопарк?

0
Множество сигнали от страна на защитници на животни са изпращани през годините до контролните органи относно жестокото и нехуманно отношение и мизерните условия, в които животните живеят
Множество сигнали от страна на защитници на животни са изпращани през годините до контролните органи относно жестокото и нехуманно отношение и мизерните условия, в които животните живеят

От три години зоопарка в Разград, собственост на общината, продължава да функционира извън закона без лиценз.

Лицензът на зоопарка е изтекъл още през 2014 г., след което не е бил подновен. За да кандидатства отново, зоопаркът трябва да отговаря на строги изисквания, които към момента не са спазени.

Множество сигнали от страна на защитници на животни са изпращани през годините до контролните органи относно жестокото и нехуманно отношение и мизерните условия, в които животните живеят, липсата на ветеринарна грижа, и близостта на клетките до стадион "Лудогорец", което означава силен шум и стрес за животните, пише Светла Баева от Change.org България.

Сдружение "На ти с природата” от години се бори за подобряване на условията на живот за животните в зоопарковете в България. Те започнаха петиция за спешното закриване на зоопарка в Разград след поредицата от тревожни инциденти и апелира за преместване на животните на ново място, отговарящо на изискванията. Ако сте съгласни да се закрие зоопарка, можете да подпишете петицията тук.

През септември лъвица от зоопарка в Разград започва да ражда по същото време, когато в непосредствена близост до клетките на животните се провежда ежегодния панаир на града. В този час няма обслужващ персонал, който да окаже съдействие. Лъвицата ражда три лъвчета, но ги отблъсква, стресирана заради шумния празник. В създалата се паника сред животните от шумния празник малките лъвчета са стъпкани. От трите новородени остават две живи - Терез и Масуд, като едното е с тежки наранявания и едва оцелява.

Инспекциите разкриха и тревожното състояние на Асен - млад лъв, роден през 2014 г. Той страда от рахит, мускулно-скелетна болест често причинена от дефицит на витамин D. Според констатациите той е отделен от другите лъвове в изолирана клетка без достъп до слънчева светлина или адекватна грижа.
Министерството на околната среда и водите е заявило, че ще бъдат предприети административно-наказателни мерки спрямо общината, но все още няма конкретни стъпки, а животните продължават да живеят в нехуманни условя.

Кметът на община Разград е заявил, че ще направи допитване до обществеността дали иска да се запази съществуването на зоопарка. Нека да подкрепим „На Ти с Природата“  и да дадем ясен знак, че е недопустимо да продължава да функционира зоопарк, който застрашава живота на животни като Асен и малките лъвчета Терез и Масуд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари