Масуд и Терез потеглиха за Холандия

1
Лъвчетата пътуват в линейка за мечки
Лъвчетата пътуват в линейка за мечки Видео: БНТ

Двете разградски лъвчета, чиято съдба предизвика протести и намесата на премиера, пътуват към спасителния център за животни в Холандия.

Лъвчетата, родени в Разградската зоологическа градина, са на път за Холандия с линейка за мечки. От Фондацията за дивите животни нямат друг транспорт.

В центъра за диви котки в Холандия лъвчетата ще получат медицинска помощ, каквото тук не може. Те след това ще заминат за резерват, най-вероятно в Южна Африка.

Вижте какво казаха хората, които се грижат за тях:

Любомира Кривошиева, фондация „Дивите животни“: Те са плод на близкородствено развъждане, така че проблеми тепърва ще изникват. Ние не знаем какво в бъдеще ще се прояви като проблем и за момента имаме проблеми с костите.

Добромир Бориславов, директор на столичния зоопарк: Това не е едно домашно коте което да се гледа с даване на малко храна а трябва професионално отношение неслучайно нашите колеги гледачи на животни се оббучават в чужбина постоянно идват обучители от чужбина, защото грижата за тези животни предполага правилно размножаване предполага възможности за връщане в реална среда в някои случаи

Любомира Кривошиева, фондация „Дивите животни“: Трябва да се спре развъждането в крайна сметка, това което се случваше до сега в България с лъвовете е кошмарно. Лошото е, че тези животни се размножават дори при ужасяващи условия. 

Марина Георгиева, фондация „Дивите животни“: Това, което се случи с Терез и Масуд, полага началото на нещо наистина голямо сериозно и с историческо значение за животните. Защото от тук нататък ние ще спасим много, животни Терез и Масуд бяха само началото. Четири лапи ще обърнат поглед към зоопарковете фондация „Дивите животниЧ ще подпомогне с отглеждането и всякакъв вид необходимост за грижа за диви животни които евентуално биха могли да бъдат спасени от зоопарковете. Трябва да се види какво се случва във всички тези зоокътове, дори частни колекции, които неофициално съществуват.

Проблемите на Масуд и Терез са почти решени, но двете лъвчета отвориха очите на обществото за съдбата на много диви животни, които се отглеждат в България. Оказва се, че в зоопарковете има доста смъртни случаи заради лошите условия на отглеждане, има и много близкородствени раждания.

Добрата европейска практика е изградила система за обмен на генетична информация между зоологическите градини, заради което всяко раждане е добре планирано като време и условия.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари