Колко плащат германците за наем

0
Много германски домакинства в големите градове отделят твърде много пари за наем - над 30 процента от месечния си доход
Много германски домакинства в големите градове отделят твърде много пари за наем - над 30 процента от месечния си доход Снимка: Дойче Веле

В Германия златното правило гласи: за да си добре финансово, не би трябвало да даваш повече от 30% от доходите си за наем и режийни. Реалността обаче често изглежда другояче

Много германски домакинства в големите градове отделят твърде много пари за наем - над 30 процента от месечния си доход, показва изследването на близката до профсъюзите фондация "Ханс Бьоклер", пише Дойче Веле. Близо половината (49,2%) от общо 8,4 милиона домакинства, живеещи под наем в най-големите германски градове, надвишават границата от 30 процента. Една четвърт от домакинствата заделят повече от 40 на сто от месечния си доход, за да покриват наема и режийните си разходи, а около 12 процента от домакинствата дават дори повече от половината от дохода си за наем, отопление и други твърди разходи.

Бремен оглавява класацията

Според експертите разходите за наем плюс режийни не бива да надхвърлят 30 процента от общия месечен доход на домакинството, особено ако то не печели добре. В противен случай то ще разполага с недостатъчно средства за другите си разходи. Тази граница е ориентир и за онези в Германия, които отдават жилища под наем. Те не са убедени, че с по-малък доход наемателите ще могат дългосрочно да си позволят да си плащат наема.

Да вземем за пример Кьолн: там делът на домакинствата, които плащат за наем над 30 на сто от месечния си доход, е 46,4 процента. В Берлин - 43,8 на сто, а в Бремен цели 47,5 процента.

За нуждите на това проучване изследователи от Хумболтовия университет в Берлин са проучили данните от преброяване през 2018 година.

Бедните домакинства страдат най-много

Като цяло финансовото бреме на наемателите е спаднало през последните години, тъй като в големите градове доходите са нараствали повече от разходите за живеене: през 2001 средното ниво на разходите за наем на домакинствата е било 31,2% от доходите, а през 2018 - 29,6%. За домакинствата, които не печелят достатъчно добре, наемът си остава сериозно бреме.

По данни на Федералната статистическа служба на Германия, през 2019 година 14 процента от населението на страната (11,4 милиона души) са живеели през 2019 година в домакинства, които са се чувствали претоварени заради високите разходи за живеене - т.е. разходите им за жилище или къща са надвишавали 40 процента от месечния им доход. Тук няма значение дали домакинството живее под наем или в собствен дом, за който то може да изплаща примерно заем. 

Няма достатъчно  жилища

От фондация "Ханс Бьоклер" заключават, че усиленото строителство в големите градове почти не се е отразило на жилищната криза. Липсват най-вече малки и евтини жилища, като предлагането през последните години дори е намаляло. В цяла Германия не достигат около 1,5 милиона жилища, е цитиран да казва ръководителят на изследователския екип Андрей Холм. 

За повече жилища настояват и от Германския съюз на наемателите, който призова следващото правителство да инвестира повече в изграждането на социални жилища, както и за замразяването на наемите за период от 6 години на територията на цялата страна.

А според авторите на прочуването важен фактор е и нивото на доходите. Без ефективни мерки за разтурянето на огромния сектор, в който се плащат много ниски заплати, не е възможно да бъде осигурена необходимата социална жилищна площ в големите градове, уверява Холм. В момента всяко второ домакинство в големите германски градове, се страхува, че скоро може да не успява да си плаща наема, подчертава президентът на Съюза на наемателите Лукас Зибенкотен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Утре с моя отивам за риба!
- Ооо, ти си рибарка?
- Ами, в началото лових малко, после спорта ме увлече, и сега пия като всички!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари