В Германия дават под наем електрически Smart за 10 евро на месец

3
В резултат на новите субсидии, някои електрически автомобили станаха изключително достъпни
В резултат на новите субсидии, някои електрически автомобили станаха изключително достъпни

Правителствата на Германия и Франция увеличиха субсидиите за закупуване на електромобили съответно до 9000 и 7000 евро, което доведе до експлозивен ръст на търсенето.

Държавните субсидии целят да стимулират пазара на фона на общ спад в продажбите на автомобили, поради коронавируса.

В резултат на новите субсидии, някои електрически автомобили станаха изключително достъпни, съобщава Блумбърг, цитирани от TechNews.bg. Така например, Autohaus Koenig дава на лизинг Renault Zoe в изпълнение LIFE Z.E. 50 за 125 евро на месец в продължение на две години – останалите плащания се покриват от субсидията.

Други версии на автомобила са малко по-скъпи: Experience Z.E. 50 R110 се предлага за 154 евро на месец, а Intens Z.E.50 R135 за 163 евро. За 20 дни около 3000 души са откликнали на офертата и около 300 са подписали договори. „Ако имахме повече персонал, щяхме да продадем още повече”, казва Волфганг Хубер, ръководител на отдела за продажби на електромобили в Autohaus Koenig, Берлин.

Продажбите на автомобили в Европа се възстановяват по-бавно, отколкото в Китай или Северна Америка, и това принуди политиците да увеличат субсидиите в опит да стимулират икономическата активност и пазара, в който са заети много хора.

Прогнозите сочат, че във Франция продажбите на Renault Zoe ще се удвоят тази година, а в Амстердам, който ще премине напълно към електрически автомобили от 2030 г. (тогава ще бъде забранено в града да влизат обикновени ДВГ автомобили), месечният фонд от 10 милиона евро за субсидии при закупуване на електромобили бе изчерпан за… 8 дни.

Огромните субсидии увеличиха 10 пъти продажбите на стартъпа Carfellows в Германия. „Това е идеалното време за нас”, казва Райнер Уестдоерп, говорител на компанията, която дава под наем електрическия Smart EQ за… 10 евро на месец! По неговите думи, само за три дни през юни се е извила опашка от 1000 души за Smart EQ, поради което приемането на заявки временно е спряно.

Разбира се, не навсякъде ситуацията с държавните субсидии за закупуване на електромобили изглежда същата като във Франция и Германия. Например, в Белгия, подобна програма търпи съкращения, но като цяло за европейците ситуацията с електромобилите изглежда много добра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари