Колко пари получават общински служители за управление на строителните проекти в Русе

3
Безобразията на Община Русе
Безобразията на Община Русе

Вчера, 23 ноември 2017 г., четвъртък, на заседание на Общински съвет - Русе в изказването си Мариян Димитров разкри кои висши общински служители и за какви пари управляват строителните проекти на Община Русе.       

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

Във връзка с точката от дневния ред - „Предложение от местна гражданска инициатива „За възстановяване на ул. „Славянска“ в автентичния й вид с оригиналната паважна настилка“, с цел формиране на вярно становище у нас и вземане на правилното решение от вас общинските съветници, поисках да се допълнят материалите по преписката със следната информация и документи:

  1. С кое Решение на Общински съвет – Русе е одобрен ПУП на ул. „Славянска“ ?
  2.  С кое Решение на Общински съвет – Русе е одобрено проектното заданието за извършващите се ремонти по ул. „Славянска“ ?
  3.  Да се приложат Обяснителните записки и други необходими документи от процедурите за съгласуване на визата за проектиране, техническото задание и инвестиционните проекти с Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата, от които да е видно, че тези институции са информирани за наличието на павета на 130 г. и въпреки това са си дали съгласието ул. „Славянска“ да бъде асфалтирана, а не павирана !

До вашето гласуване на тази точка от дневния ред, такава информация и такива документи не бяха представени към материалите по точката.

По време на заседанията на постоянните комисии поисках тази информация от  гл. архитект. Първо, г-жа Бучуковска ми каза, че информацията е в Обяснителните записки, на следващия ден ме информира, че я има в чертежа, а когато поисках да видя чертежа ми обясни, че тази информация я има в документа за СМР, който го нямаше в нея.

Защо администрацията крие тази информация. Както се казва, когато не става въпрос за пари, става въпрос за много пари!

Г-жа Бучуковска и още петима служители от Община Русе, участват в управлението на проекта по граждански договор за предвидената им сума от 104 376 лв. за всеки един от тях поотделно. За 30 месеца или за 120 седмици, всеки от тях ще заработи по 104 376 лв. При спазването на изискванията на Закона за задължителните междудневни и седмични почивки, това са максимално положени 2 880 часа труд. Така пресметнато излиза, че всеки от тях заработва допълнително по 36 лв. на час, по 289 лв. на ден и по 6 378 лв. на месец. Сравнено с месечните им заплати от приблизително по 1 500 лв., което на час е по 8,50 лв., а на ден по 68 лв. излиза, че по гражданските си договори те работят 400 % по ефективно отколкото по служебното си правоотношение. Те или трябва да бъдат уволнени за това, че не работят ефективно при изпълнението на служебните си задължения или трябва този, който ги е надценил по гражданските договори да понесе административна, а защо не и наказателна отговорност.

Не са ясни много неща:  Как тези лица ще управляват проекта след като трябва да вършат тази дейност в извънработно време, а строителните фирми работят само в работно време? Дали управлението на проекта не им е служебно задължение? Явили ли са се на обявените обществени поръчки и други лица, които не са служители на Община Русе и как 5 обществени поръчки са били спечелени само от служители на Община Русе ?

Но Община Русе не спира до тук с безобразията си. Тя обявява още една обществена поръчка и наема за 720 000 лв. външна фирма-консултант, която да консултира тези 5 скъпо платени, позлатени лица при управлението на проекта.

Не се надявам, че тази информация ще бъде отразена обективно от част от медиите, тъй като чрез обществени поръчки Община Русе им е осигурила 100 000 лв. за публичност на проекта, което е гаранция, че всяко мнение, по който и да е въпрос, различно от мнението на кмета Пламен Стоилов, няма да бъде отразявано с години напред !

Да живее ДЕМОКРАЦИЯТА, майка за една шепа хора и мащеха за целия народ !!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари