Архитект Бучуковска: Трябват по-строги правила за недобросъвестните собственици на сгради - паметници на културата

0
Така трябва да бъде уредено, че да не се ползва частично такава сграда, т.е. като има магазин на първия етаж, да не мога да го ползвам, ако не съм добър собственик, допълни архитекта
Така трябва да бъде уредено, че да не се ползва частично такава сграда, т.е. като има магазин на първия етаж, да не мога да го ползвам, ако не съм добър собственик, допълни архитекта Видео: БНТ

Няма изградени регионални дирекции към Националния институт за недвижимо културно наследство, въпреки че измененията в Закона бяха приети още миналата година.

Чрез тях трябваше да се облекчи регламентът за възстановяването на сградите, паметници на културата, от местно значение. Това обаче все още не се е случило и собствениците са принудени да извървяват дългите процедури, докато сградите междувременно се рушат.

Измененията в Закона за културното наследство предвиждат създаване на 6 регионални структури. Те ще могат да се произнасят по покривни и фасадни ремонти на сгради, които са част от групови ансамбли, както и за паметници на културата от местно значение. Но тъй като не съществуват, за всяка поправка продължава да се търси съгласуване със София. А в Русе тези сгради са над 260. Което означава, че всеки собственик трябва да изминава дългите процеси на съгласуване, независимо неговата сграда с какъв статут е, преди да предприеме каквито и било действия.

арх. Живка Бучуковска – гл. архитект на община Русе: „Аз мисля, че не само собствениците, но и държавата трябва да има някаква отговорност за тези паметници на културата и да има някакъв по облекчен режим за съгласуване, за избор на изпълнител.”

Но държавата, според архитект Бучуковска, трябва и да регламентира по-строги правила за недобросъвестните собственици - да се задължават, като ползват сградите за бизнес цели, да насочват част от доходите и за поддръжка.

арх. Живка Бучуковска – гл. архитект на община Русе: „Така трябва да бъде уредено, че да не се ползва частично такава сграда, т.е. като има магазин на първия етаж, да не мога да го ползвам, ако не съм добър собственик.”

Собствениците на сгради, паметници на културата, очакват облекчение на процедурите. А хората, които преминават покрай тях, да ги видят ремонтирани и красиви, и не на последно място – безопасни.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари