Кои витамини и минерали липсват най-често в организма?

0
Какви са признаците за дефицита им
Какви са признаците за дефицита им

Какви са признаците за дефицита им

През зимата се храним с по-малко пресни плодове и зеленчуци, същевременно по-малко се разхождаме на слънчева светлина и повече стоим у дома. Последното е особено актуално предвид мерките срещу пандемията. Затова е често срещан недостига в организма на необходими витамини и минерали, пише вестник Труд. Какви дефицити най-често се наблюдават?

1. Дефицит на желязо

Към такъв тип са предразположени предимно жените и вегетарианците. Признаци на липсата на желязо са обичайно чупливост на ноктите, падане на косата, сухота на кожата и др. Храни, които съдържат желязо са месото, яйца, боб, леща, коприва, кашу, киви, сливи, ориз, натурален шоколад и др.

2. Дефицит на йод

Йодът е важен за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Влияе на метаболизма, ръста, костите и др. За да се избегне недостига му могат да се консумират храни, богати на йод, като риби, морски водорасли, скариди, яйца, кисело мляко и др.

3. Липса на витамин D

Витамин D е много важен за човешкия организъм и има пряко отношение към състоянието на имунната и нервната система. Помага за усвояването на калций и фосфор. Известно е, че за наличието на този витамин е много важно да се появявате по-често на слънце. Начин да компенсирате по-малкото слънчева светлина през зимата е като включите гъби в менюто си. Витаминът се съдържа също в риби, портокаловия сок, морските деликатеси, яйчения жълтък и др.

4. Дефицит на витамин B12

Този витамин е важен за кръвоносната система, работата на мозъка и нервната система. Един от признаците за липсата му е наличието на анемия. Може да си го набавите като консумирате миди, риба, други морски продукти, червено месо, нискомаслено мляко и др.

5. Дефицит на калций

Калцият е важен за здравето на костите и зъбите. За да бъде усвоен от организма е необходимо наличието и на витамин D. Лошото състояние на костите е обичаен признак на липсата на този минерал. Чрез храната може да поемем калций като консумираме риба, млечни продукти и тъмнозелени заленчуци.

6. Липса на витамин A

Един от признаците на дефицит на този витамин е суха кожа, проблеми със зрението или трудно зарастване на рани. Витамин A съдържат храни като тиквата, спанака, морковите, грахът, сладките картофи, червените чушки и др.

7. Дефицит на магнезий

Магнезият е важен минерал за мускулите и нервите. Той също може да се набави чрез храната, като консумирате бобови растения, банани, ядки и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари