До какви проблеми може да доведе недостига на магнезий в организма?

0
Един от най-важните минерали е отговорен за правилното функциониране на мускулите, нервната и сърдечно-съдовата система
Един от най-важните минерали е отговорен за правилното функциониране на мускулите, нервната и сърдечно-съдовата система

До какво може да доведе липсата на един от най-важните минерали – магнезий, който е необходим за правилното функциониране на организма? 

Приемът на магнезий е необходим, тъй като той е отговорен за правилното функциониране на мускулите, нервната и сърдечно-съдовата система, пише БГНЕС.

Проучванията показват, че хората, които страдат от мигрена, имат ниски нива на този минерал в тялото. Поради ролята си в производството на невротрансмитери и неврологичната функция, магнезият също причинява главоболие поради неговия дефицит. Този минерал се препоръчва и при менструални болки и главоболие.

Понякога при някои храносмилателни проблеми, има вероятност да имате дефицит на магнезий. Той е от голямо значение за чревната система, защото неутрализира стомашната киселина и позволява по-лесно движение на изпражненията през храносмилателния тракт, като в същото време предотвратява запек.

Дефицитът на този минерал може да причини болка и крампи, които се усещат най-много в долните крайници. Балансира нивото на калций, което също е важно за нормалното функциониране на мускулите, включително и на сърцето.

Тъй като магнезият е отговорен за производството на невротрансмитери в мозъка, той е важен за нормалното функциониране на нервната система. Невротрансмитерите са важни за съня, настроението и лошата им концентрация предизвиква стрес и лошо настроение, раздразнителност. Тъй като магнезият стимулира производството на хормона серотонин, неговият дефицит може да причини депресия.

Безсънието може да бъде повлияно и от недостатъчен прием на магнезий. Той регулира хормоните, които са отговорни за релаксацията, така че техният дефицит ще причини безсъние.

Как да компенсираме магнезия?

Най-доброто решение е да си направите кръвен тест, за да определите нивото му и дали се изисква терапия, а дотогава можете да компенсирате с храна. Храните, богати на този минерал са всички зеленолистни зеленчуци, ядки, млечни продукти, черен шоколад, картофи, банани, тиква и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари