Кой ще контролира новата румънска екобомба?

5
Няма яснота кой ще бъде контролният орган в Гюргево
Няма яснота кой ще бъде контролният орган в Гюргево Снимка: Фейсбук, Бонка Ангелова

Няма яснота кой ще бъде контролният орган в Гюргево

Кой ще контролира новата румънска екобомба? Това питат от Движение Гергьовден - Русе на страницата си в социалната мрежа.

"Движение Гергьовден - Русе е против изграждане на инсинератор за изгаряне на биологични отпадъци в съседния Гюргево - само на 2 км от центъра на Русе. Градът ни има тежко наследство от миналото, когато много хора напуснаха заради обгазяванията с хлор. Години наред русенци страдат и не бива да допускаме подобни проекти да се реализират и да доведат до поредното замърсяване на въздуха. Този проект трябва да бъде спрян или инсинераторът да бъде изграден по-далеч от Русе.

Отрицателното ни становище се базира и на това, че няма никаква гаранция, че ще се спазват посочените специфики, технологии, горивна мощност, както и че не е направено проучване какво точно ще бъде изградено. Няма направено моделиране, когато духне вятъра, накъде ще го насочи.

Остава и въпросът кой ще контролира инсинераторът. Подобно предприятие има и в София, но там контролът се съблюдава от българските власти, а в съседния Гюргево няма яснота кой ще бъде контролният орган. Наред с това Русе е опасан от индустриални зони, а това създава притеснение дали ще се спазват необходимите стойности.

Трябва да има гаранция, че всички необходими пречиствателни съоръжения ще се експлоатират, за да се не се изпускат вредни емисии във въздуха.

С голямо закъснение русенци разбрахме за готвената нова екологична бомба, като е изключително малко времето, за да се запознаем с технологиите и спецификите на проекта. Необходимо е да се обясни на гражданите, които са особено чувствителни по темата с въздуха, какво точно се предвижда, както и да се проведе обществено обсъждане, а не да се изразяват становища", пишат от движението във Фейсбук.

<
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    тоди
    Това стане ли факт, приключвам с този град окончателно!!
  • 5
    4
    LandLord
    Румънците си правят каквото искат у тях , но като дойдат в Русе са на гости както и всеки чужденец . А гостите ако не се държат както трябва си отиват директно откъдето са . Не е нормално да строят екарисаж/инсинератор на брега на Дунав до голям български град. Редно е да го направят някъде до някое село в отдалечена местност . Така ще замърсяват въздуха и у тях и в Русе. Нима те са толкова затъпели , че искат на тях да им мирише на л*айна ???
  • 7
    3
    ЗАКРИВАЙ
    За съжаление гр. Русе неизбежно се превръща в индустриална зона без никакъв контрол на замърсяването и въпреки множеството протести през годините. Изглежда обаче има целенасочен план за това. Иначе каква може да е причината години наред всеки един кмет и общински съвет да влошава средата за живот по всички направления? Ето - ВиК ремонта. Нулев контрол, нула спазване на срокове, нула ефект. Цял град работещи хора са оставени на произвола на ВиК, да си трошат автомобилите и да дишат канцерогенния прахоляк от изкопите. Цяла нощ пистарки и КАТ спи дълбоко - нулев контрол. Всичко това май май е целенасочено. Изгодно е георгафското положение на гр.Русе за индустриална зона. Хем на границата, хем на голяма река. Спестява разходи по транспорт и пречиствателни станции. Изглежда недоволството на хилядите граждани е игнорирано постоянно - както и по други места в държавата. ЗАКРИВАЙ и ЕМИГРИРАЙ!
  • 3
    2
    ×××
    НЯКОЙ ОЩЕ ДА НЕ Е РАЗБРАЛ,ЧЕ РУМЪНЦИТЕ СА В ПЪТИ ПО-ДОБРЕ ПОДРЕДЕНА ДЪРЖАВА.НАШИТЕ НЕ РАЗБРАЛИ.АМИ ДА РАЗБЕЛАТ.АЗ ЛИ ДА ГО НАПРАВЯ.
  • 5
    1
    Какъв ден?
    Кои точно бяха “Движение Гергьов ден”? Накъде се движат и от кога? Единствения останал от това “движение”- Дилов син, се придвижи в ГЕРБ. Не ни ли стига Пенчо, който яхайки тези проблеми излъга русенци преди 4 г.? Или Белчевци, Златановци Събевци и техните подставени лица, и други производни на новосглобени, крадливи политически субекти, които сами себе си наричат ПП- прах за пране…
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари