"Екологична бомба" под прозорците на русенци

2
Има ли място инсинератор за медицински отпадъци в Гюргево?
Има ли място инсинератор за медицински отпадъци в Гюргево? Снимка: Dunavmost

Има ли място инсинератор за медицински отпадъци в Гюргево?

След 40 години румънската страна готви нова екологична бомба под прозорците на русенци, предава БНР. На мястото на прословутия завод "Верахим", демонтиран през 1992 г., проект предвижда да се изгради инсинератор за биологични отпадъци.

Няма човек в страната, който да не е чувал за обгазяването на Русе в края на миналия век и за демонстрациите, довели до демократичните промени в държавата ни. Няма човек, който веднъж да е усетил миризмата на хлора, който ние дишахме години наред, и да не е съпричастен с ужаса на един 240-хиляден град. Тази драма приключи на 5 юни 1992 г., когато и последното производство, използващо хлор, напусна площадката. Обаче идва нова.

На 8 август в румънското Министерство на околната среда, водите и горите е внесен инвестиционен проект за изграждане на хале, дренажен бетонов басейн, бетонови площадки, сондажна и вътрешна мрежа за ВиК, поставяне на пречиствателна станция за отпадни води и - есенцията - поставяне на инсинератор за медицински отпадъци със спомагателни съоръжения. Разбирайте човешки и животински отпадъци. Това на територията на Гюргево - на отсрещния бряг на Дунава, на по-малко от 2 км от центъра на Русе.

На 18 август нашето Министерство на околната среда и водите е изпратило до Регионалната екоинспекция в Русе писмо, в което искат становище.

Ръководителката на еколозите инж. Цонка Христова е прочела всичките 250 страници от инвестиционния проект и е категорична - няма място този инсинератор там. Тя настоява за трансграничен овос. Според нея този проект може да бъде спрян, ако се докаже, че има негативно въздействие върху околната среда. Трябва да има и обществено обсъждане, смята инж. Христова. Тя е категорична, че нещата не трябва да се оставят така.

Не само от екоинспекцията са изразили отрицателното си мнение. Здравните служби също се въздържат, тъй като няма данни какво ще е въздействието на производството върху човешкото здраве независимо от коя страна на реката.

Но най-остра реакция имат русенци. Сашо Попов е един от екоактивистите: "Аз съм един от хората, които са видели и преживели предишното замърсяване. Спомням си мъглите, които идваха при 40 градуса през лятото и миришеха много силно на хлор".

От този адрес в Румъния вече са ни обгазявали. Ако през 1978 г. ръководителите на социалистическите държави са си стиснали ръцете в името на добросъседските отношения и не са помислили за хората нито за минута, то днес се надяваме в общия ни европейски дом на първо място да са хората - от двете страни на Дунава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    6
    01
    Помня как не ни даваха да излизаме да играем физическо,заради хлора. Имаше случай, в които фугите на прозорците ги запълвахме със стари чаршафи, за да не влиза хлор от вън, беше страшно. Тогава хиляди русенци се преселиха в Трявна, Габрово и други градове. Ако това сега се случи, града ще се обезлюди и ще опустее. ТАЗИ ГАДОСТ НЕ БИВА ДА СЕ СТРОИ ,КАТО Е ТОЛКОВА БЕЗВРЕДНА И ЕКОЛОГИЧНА, ЗАЩО НЕ Я ПОСТОЯТ В БУКУРЕЩ?
  • -1
    5
    ВИЛИ ДО 2 КОМЕНТИРАЩ
    НЕДЕЙ ЛЪГА ХОРАТА! ПЕНЧО МИЛКОВ ОЩЕ ВЧЕРА СУТРИНТА ПРЕДСТАВИ НА РУСЕНЦИ ОТРИЦАТЕЛНОТО СИ СТАНОВИЩЕ ЗА КРЕМАТОРИУМА В ГЮРГЕВО. ИМА ГО ВЪВ ВСИЧКИ МЕДИИ
  • 9
    4
    БАЙ ТОШО
    ЕТО КАКВО ВИ ДОНЕСЕ ДЕМОКРАЦИЯТА, ОТНОВО РУМЪНСКИ ХИМИЧЕСКИ ЗАВОД! И СЕГА ППДБ НЯМА ДА ГО СПРАТ, ЩЕ СЕ РАЗБЕРАТ С РУМЪНЦИТЕ, ЗАЩОТО ТАКА ЩЕ ИМ НАРЕДАТ ГОСПОДАРИТЕ ОТ ЕС
  • 13
    3
    до 2
    понеже едните партии имат за цел да продадат България на американските мърши, а другите искат да се продават на Русия, на никой не му пука за хората в крайна сметка
  • 17
    2
    Русенец
    Как нито една партия не организира подписка в която русенци да си кажем мнението за този инсинератор. Как нито едно гражданско сдружение не организира подписка за това. Организират за какво ли не, но не и за този изключително важен въпрос. Как кметът и неговия екип бездействат. Или Менчо Пилков разчита, че обгазяването няма да стигне до Нисово. Срам и позор. Тотално бездействие.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари