Кои са плажовете със „Син флаг” у нас

0
Те са най-чисти и безопасни за летния туристически сезон
Те са най-чисти и безопасни за летния туристически сезон Видео: NOVA

Програмата обследва крайбрежни дестинации по цял свят

Международната програма „Син флаг”, която обследва крайбрежни дестинации по цял свят, определи 13 плажа по родното Черноморие като най-чисти и безопасни за летния туристически сезон.

Син флаг” - това е една екологична награда. Екологичен етикет, който свидетелства, че плажовете се управляват екологосъобразно, налични са съответните съоръжения, предоставят се удобства за хора с увреждания и средата се запазва за идните поколения”, обясни пред NOVA председателят на движение „Син флаг” инж. Станимир Георгиев.

Това е един позитивен сигнал, защото идва от международна фондация. Първенец по такива сертифицирани плажове и пристанища е Испания, на второ място е Гърция, на трето - Турция. След това се нареждат Италия и Франция. Там има стотици такива плажове, което означава, че този сертификат е познат на потребителите и когато една страна, нейното крайбрежие и съответните плажове, имат този символ в рекламните материали - това е един допълнителен сигнал за здравословност и екологичност на предлаганите услуги”, допълни членът на УС на Варненската туристическа камара проф. Стоян Маринов.

Международната оценка „Син флаг” се поставя по четири основни групи критерия: „Екологична информация и образование, качество на морската вода, екологосъобразно управление и безопасност и услуги”, поясни Георгиев.

Плажът на „Златни пясъци”, „Слънчев ден”, Свети Влас, източният плаж на Поморие, „Дюни”, „Дюни-юг” и „Аркутино” са сред българските, които ще носят отличителния знак за качество. В списъка за тази година влизат още трите плажа на „Слънчев бряг”, южният плаж на Несебър, централният на Созопол и Харманите.

„За всички туристи е добре и прави много добро впечатление, когато плажът е чист, добре поддържан и подреден. „Слънчев бряг” има „Син флаг” - това са неща, които имат значение за туристите”, каза членът на УС на „Съюза на собствениците” в „Слънчев бряг” Тодор Пастармаджиев.

Ние сме в непрекъсната комуникация и в много добро сътрудничество и взаимодействие с концесионерите на плажа. Това, което виждаме от тях, както миналата година, така и тази - спазени са абсолютно всички препоръки на здравното министерство, всички мерки, които бяха указани за разполагане на плажни принадлежности, за поддържане на чистотата, дезинфекция. От тази гледна точка мисля, че нашите туристи могат да бъдат съвсем спокойни”, добави той.

За този сезон Министерският съвет прие решение да предложи на концесионерите да намалят цените на чадърите и шезлонгите. Стопаните на плажове, които желаят да се включат, следва да поемат задължение да намалят цените на плажните принадлежности с от 50% до 100%, вследствие на което концесионната им такса ще бъде намалена със същия процент.

Всеки концесионер ще решава сам за себе си. Сигурно някои ще ги намалят, други може би ще предложат безплатни чадъри и шезлонги, разчитайки на заведенията, които имат на плажа, за да могат да реализират приходи, поясни членът на УС на Варненска туристическа камара проф. Стоян Маринов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, операцията успешна ли е? Ще може ли вече да ям сладко?
- Какво сладко, бе...
- Е, не сега веднага, за в бъдеще?
- Какво бъдеще, бе...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари