Кои са лицата на протестите в Русе?

4
Протестиращите в Русе са много различни помежду си, но обединени в каузата за демокрация и справедливост в България
Протестиращите в Русе са много различни помежду си, но обединени в каузата за демокрация и справедливост в България Снимка: в. "Бряг"

Всеки ден показваме снимки с протестиращи срещу правителството и главния прокурор русенци. Кои са хората, отделящи от времето си вече 50 дена и с почти постоянно присъствие на демонстрациите? 

Екип на „Бряг” направи проучване и ще ви разкажем не само факти, но и любопитни подробности.

Някои от тях членуват в партии – и леви, и десни. Други изразяват гражданска позиция, а трети пък са почти професионални протестъри. В общи линии не се вписват в еднотипен профил, за голяма част от тях не може и да се каже, че са аутсайдери.

Кристина Василева, дъщеря на „зеления” адв. Анатоли Казаков: „Ние сме отделни личности с баща ми”

Тя обикновено е най-отпред на протеста. На първа линия. Твърди, че е един от организаторите на протеста още от първия му ден в Русе - 10 юли, заедно с Анелия Христова. Те пускат уведомленията в Общината, ходят в полицията. Кристина смята, че различните представители в протеста нямат конфликт помежду си, но пък за сметка на това работодатели в Русе са против протестите и забраняват на работниците и служителите да изразяват гражданската си позиция. „Това е и причина хората в града ни, които искат оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев, да намалеят“, каза Кристина.

За мнозина, обаче, тя е дъщеря на адвокат Анатоли Казаков, който на последните местни избори бе кандидат за кмет от листата на „Зелено движение“.

Протестирам като гражданин, никога не съм била член на политическа партия, мразя политиката. Ние сме отделни личности с баща ми, аз съм си аз, нося отговорност за моите постъпки, той носи отговорност за неговите. Ако това име е сламката, за която искат да се хванат, е много елементарно“, заяви за в. „Бряг“ Кристина Василева.

Мариян Димитров – професионалният протестър

Много русенци, почитатели на лявата идея, сигурно ще си спомнят, че Мариян Димитров беше емблематична фигура в БСП, докато не „предаде” другаря си Иван Иванов, че шофира след употреба на алкохол. Останал извън редиците на социалистите, Димитров намери път към партията на Ципрас-Сириза и дори към самия лидер и основа българския аналог на гръцката левица. И пое битка срещу местната власт.

Докато осем години Пламен Стоилов бе кмет, почти на всяка сесия на Общинския съвет имаше питания към администрацията. В началото общинарите избягваха да отговорят, но Димитров ги осъди и Административният съд разпореди гражданите да получават отговори. През всичките години Димитров се появяваше на всевъзможни протести. Както сам казва, не без доза хумор, пропуснал само този на майките. И видя себеизразяване в антиправителствените демонстрации.

Оглушителната тромба, която Димитров надува всяка вечер през това протестно лято пък станала причина за спречкване с местен журналист, когото тромбата го дразнела. „Счупи ми свирката, щеше да ме набие едва ли не”, оплака се Мариян, разказвайки случката с чувство за хумор. За себе си казва, че е непримирим в борбата срещу неправдата и ще протестира, докато правителството на ГЕРБ не падне от власт.

Мариета Иванова: „Нямам политическа принадлежност”

Мариета Иванова е млада жена, която също може да видите всяка вечер на централния площад със знаме в ръце. За нея хората научиха, когато тя започна да организира протестите на превозвачите. От името на бранша Иванова все още преговаря с АПИ за постигане на исканията им. За настоящото правителство твърди, че не може да поправи нищо в законодателството и правилата за живот в България и е категорична, че затова иска оставката му. Не жали сили и заедно с приятелки измислят теми на протестите, рисуват плакати и правят постери.

„Аз нямам политическа принадлежност, протестирам заради всички лоши условия, които това правителство създава за гражданите и за бизнеса в България”, каза Мариета Иванова.

Асен Ласонин, активист на БСП: „Положението е нетърпимо, искаме промяна”

Не по-малко гласовит в искането на оставка на „Кабинета Борисов” и главния прокурор е един от дейните активисти на БСП - Асен Ласонин. Той е сред най-редовните участници в демонстрациите. Води собствена статистика на ежедневието на протестите и публикува всичко във Фейсбук. „Положението е нетърпимо, също като хората в останалата част на държавата, искаме промяна”, каза Ласонин. И пожела да уточни, че митингуващите са сплотени, макар да има представители на различни граждански движения и партии и в някои от дните да се провеждат протести на две различни места.

Зорница Дикова-Ранева - човекът на „Отровното трио” в Русе

Зорница е млада жена с богата партийна биография в Русе. Това лято г-жа Дикова-Ранева стана известна като човекът на „Отровното трио” в Русе. Тя е близка с един от триото - Арман Бабикян, с когото членуват в Единната народна партия и съгласуват заедно изявите на недоволството в Русе. Зорница вече организира паралелни протести с блокада на Дунав мост, без това да е в конфликт с ежедневно протестиращите. И незнайно как успя да привлече към демонстрациите своите политически опоненти - БСП. „Как ги привлякох? Обединихме се от идеята „всички срещу ГЕРБ” и смяна на системата” обясни Ранева. Зорница подчерта, че на протестите не се чува и дума за политическо противопоставяне сред участниците.

Проф. Любомир Владимиров – знакова фигура на „Атака” преди, днес - част от левицата

И като заговорихме за опоненти, една знакова за партия „Атака” в Русе политическа фигура е тази на проф. Любомир Владимиров. С два мандата зад гърба си като народен представител от партията на Волен Сидеров, след като не бе избран в този парламент, Владимиров насочи усилията си в преподавателска дейност. Присъствието му на протестите заедно с представители на БСП и „Отровното трио“ бе обяснено с едно – професорът вече е част от левицата.

Част от левицата, макар и като гражданин е и друг бивш член и бивш общински съветник от „Атака” - Робърт Калустян.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари