Кой има интерес в Русе нещата да не се случват?

0
Кой иска Русе да продължи да загърбва Дунава?
Кой иска Русе да продължи да загърбва Дунава?

Масово недоволство цари сред русенци относно ремонта на кея и премахването на Вития мост.

В интернет дори е организирана Петиция за опазването на моста. Жителите на Русе са твърдо решени този път да защитават гражданската си позиция.

Във връзка с този наболял проблем, публикуваме и едно противоположно мнение по въпроса, без редакторска намеса:

"През последните няколко седмици русенци стават свидетели на поредния политически опит да се саботира един от големите проекти, финансирани с европейски средства, а именно новият облик на Кея.

Проект, който по своята значимост може да се сравни с изграждането на Спортната зала, чакана от русенци близо 40 години, обновеното Кръгово кръстовище, пробивът при “Кауфланд”, свързващ кв. „Родина“ с центъра на града, благоустрояването на централната градска част и много други мащабни инициативи, които през годините промениха изцяло визията на нашия град!

Припомняме, че обликът на крайбрежната зона ще бъде изцяло променен с 26 млн. лева безвъзмездно финансиране от Европа, които вече са осигурени от Общината.  Със сигурност Русе никога не е бил по-близо до мечтата си да има модерна крайбрежна ивица, която да привлича млади хора, със своите сцени на открито, автомобилен и пешеходен достъп, ново арт осветление, панорамни площадки и сигурна и достъпна инфраструктура.

Тази перспектива очевидно не се харесва на политическите опоненти на кмета Пламен Стоилов, които така и не могат да се примирят с факта, че именно неговото управление изтръгна града от агонията, в която го беше оставил Божидар Йотов. Именно наследникът на Йотов в червените редици – бившият общински съветник и отскорошен депутат от БСП Пенчо Милков реши да прави политика за сметка на интересите на Русе и русенци.

Жадният за политическа изява социалист стартира партизанска кампания в защита на Вития мост – едно амортизирано, морално и естетически остаряло и, преди всичко, опасно съоръжение, което от години е в аварийно състояние. Фактът, че на поредица от публични обсъждания и експертни съвети на инженери и архитекти беше предписано събарянето на Вития мост и изграждането на нови, обезопасени пасарелки със съвременна визия, не възпря младия и напорист службогонец Милков безскрупулно да манипулира своите съграждани, които обаче бързо съзряха реалните мотиви на кресливите му лозунги – напъни за политическа изява, пошло замаскирани като обществена кауза.

Защото в случая не става въпрос за сантимент към старите символи, какъвто несъмнено е Вития мост, а за сигурността на русенци и гостите на града. Ако всичко друго се обнови, по-добре ли ще е да гледаме как този мост се руши във времето и крие опасности за русенци и гостите на нашия прекрасен град…

Младият адвокат, който години наред си живуркаше доста безлично в местния парламент, очевидно при досега си с “жълтите павета” бързо се е самозабравил в ламтежите си за власт и постове и се е отдал на бурна партийна кариера.

Всъщност в това няма нищо лошо, ако напъните за публични изяви на “другаря Милков” са насочени към защитаване интересите на русенци и грижа за проблемите на хората.

В конкретния случай обаче става дума за елементарно саботиране на позитивните промени в града чрез фалшиви новини и пропагандни похвати, характерни за бившата Държавна сигурност, с която семейството и партията на Пенчо Милков са силно свързани!

Затова преди да се подведем по политически брътвежи и кроежи на планове за овластяване, нека да помислим – КОЙ има интерес в Русе нещата да не се случват? КОЙ иска Русе да продължи да загърбва Дунава? КОЙ?

Радослав Иванов, Малката Виена"

Източник: Малката Виена
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари