Кой е Ян Марсалек?

1
Специално от Германия разговор с разследващият журналист Арндт Гинцел
Специално от Германия разговор с разследващият журналист Арндт Гинцел Видео: NOVA

Специално от Германия разговор с разследващият журналист Арндт Гинцел

Човекът, чийто живот е като сценарий на филм - Ян Марсалек, който се смята, че е ръководил българите, които са обвинени във Великобритания за шпионаж в полза на Русия.

През изминалата седмица се появиха редица интересни материали, плод на работата на разследващи журналисти в различни медии, работили върху случая Марсалек, предава NOVA

Той е австрийски гражданин известен до лятото на 2020 година като един от най-успешните млади бизнесмени в Европа. Ръководи дейността на компания, която някои наричат „гордостта на германския финтех“ Wirecard. Всичко се променя за денонощие, когато става ясно, че в балансите на компанията липсват милиарди. Марсалек изчезва и става един от най-издирваните хора в света.

Това е история за много пари, скъпи яхти, плаващи под горещото слънце на Южна Франция, красиви жени и шпионски игри. Още парчета от пъзела на двойнствения живот на Марсалек събраха екипи на предаването Zdf frontal на телевизия ZDF, Spiegel, австрийският Standards и руската платформа за разследвания The Insider.

Новите разследвания показват, че е възможно Ян Марсалек да е шпионирал за руските тайни служби още докато за обществото е бил бизнесмен. Как и кога започва двойнственият му живот?

"Много е трудно да се определи кога са започнали шпионските дейности, това трябва да се каже съвсем ясно. Като журналисти можем да се ръководим само от документите, с които разполагаме. Но това, което поне можем да видим, е, че най-късно 2014 г. Ян Марсалек и тогавашната му руска приятелка постепенно се включват в тези кръгове, които се занимават с въпросите на сигурността и военните в Русия", съобщава журналистът от Zdf frontal Арндт Гинцел.

През периода 2014 г., 2015 г. до 2020 година, Марсалек води двойствен живот. "Той е водил паралелен живот. От една страна, като член на управителния съвет на голяма международна компания за финансови услуги - Wirecard, той пътува много по света. Когато чета имейлите от онова време, понякога оставам с впечатлението, че рядко е бил в Германия. Той постоянно пътува", казва Гинцел.

"И в същото време започва да се занимава с въпроси на сигурността. Има доста добри отношения, например, с руски консул в Германия. Пътува много до Русия. В същото време води луксозен начин на живот в скъпи хотели. През уикендите по това време, например пътува в Украйна с приятелката си. Скача с парашут. Водил е един приключенски живот успоредно с работата си в управителния съвет на Wirecard, което може трудно да бъде разбрано. Защото човек си мисли, че работата на един мениджър отнема много време. Как успява да се справи с всичко това? Това се питах постоянно, когато виждах и четях за него", допълва журналистът.

В този период се появява и българската следа - Орлин Русев, сочен за мозъка на шпионската клетка на българите, задържани във Великобритания. "Контактът между двамата, според документите, с които разполагаме започва от началото на 2015 г. Появява се имейл от Орлин Русев, който предлага на Марсалек специален телефон от китайски производител. Апаратът прилича на мобилен телефон за работа на открито. Към имейла е приложена снимка и лист с данни, показващ какво може да се прави с него. Това, което можем да видим е, че в началото на 2015 г.", посочва Гинцел.

"Това, с което разполагаме, е комуникацията между Орлин Русев и Ян Марсалек, когато Марсалек е комуникирал през служебния си имейл адрес. Прави впечатление, че той използва служебния си компютър и имейл адрес, само когато няма друга възможност. Ако в момента няма телефон, за да пише в Telegram, например. Мисля, че всъщност те са общували много конспиративно", казва разследващият журналист.

"Забелязва се, че липсва комуникация, а после изведнъж се появява имейл, в който Марсалек пише: "Телефонът ми изчезна, можеш ли да напишеш съобщение на заключения ми екран, че намерилият телефона ще получи хиляда евро".

По-късно Орлин Русев очевидно се опитва да открие телефона му, което беше много интересно за нас, защото показва, че очевидно е имал възможност и средства да следи телефоните. И му отговаря: "Опитвам се да организирам нещата с телефона ти, но за съжаление, е изключен". Всичко това се случва през лятото на 2015 г. След това водят техническа дискусия дали могат да прехвърлят германския телефонен номер на Марсалек към чешка мрежа.

Питахме се защо го прави? Защо Марсалек иска да прехвърли номера си в чешка мрежа? Тогава експертите ни казаха, че вероятно се опитва да се имунизира срещу наблюдение. Но в по-голямата си част, това са нашите предположения", добавя той.

2020 година е. Wirecard фалира, в балансите на компанията липсват милиарди. Марсалек заминава за Филипините, за да намери липсващите пари и да докаже, че е невинен. Никога не се връща, а пътуването до Филипините се оказва инсценировка. До момента беше известно, че през Беларус Марсалек е достигнал до Русия. Работата на журналистическите разследващи екипи хвърля нова светлина как точно го е направил.

"Известно е, че Марсалек е бил подкрепян от двама бивши служители на австрийските тайни служби и на практика е напуснал Германия и ЕС в посока Беларус. Оттам очевидно е избягал в посока Москва. След това дълго време не беше ясно какво всъщност е станало с Марсалек. А новите следи в крайна сметка водят към средите на православната църква. Според последната информация Ян Марсалек има лична карта със самоличност на руски православен свещеник. Има и паспорти или копия на паспорти, които показват това. Колегите и са се опитали да разговарят с този свещеник. Той обаче не е пожелал да отговори на никакви въпроси", подчертава Гинцел.

Лятото на 2023 г. е. Избухва новината за българите обвинени в шпионаж в полза на Русия във Великобритания. Сред тях не просто е Орлин Русев, който е сочен за мозък на групата. А раздавалият им задачи е Ян Марсалек, което трябва да означава, че Русев и Марсалек са продължили с комуникацията си и след бягството на Марсалек в Русия.

Властите във Великобритания разследват периода от 2020 г. до 2023 година. Какво се знае за комуникацията между Русев и Марсалек през това време?

"Проблемът е, че разполагаме само с имейли. Знаем, че Русев и Марсалек са имали комуникация. Знаем, че други хора от този кръг са основали телекомуникационни компании заедно с Русев, наред с други неща. Това е бил кръг от хора, които са имали много общо с мобилните телефони. Подозирам, че това има нещо общо с факта, че Ян Марсалек е имал афинитет към темата. Той се интересува от технологиите за криптиране и наблюдение. Що се отнася до периода след 2020 г. и британската клетка, единственото, което можем да кажем в момента, е, че са им повдигнати обвинения - на 5, а сега вече и на 6 души. Всички те са с българско гражданство. У тях са открити няколко фалшиви документа. В момента те са в ареста в очакване на съдебен процес", уточнява той.

Единствената връзка на Марсалек със страната ни ли са българите в ареста във Великобритания? През изминалата седмица в някои български медии се появи информация, че Марсалек е опитал да купи Летище София, информацията се позовава на руския вариант на разследването на The Insider.

Имат ли германските разследващи журналисти такава информация? "Не, за съжаление не мога да кажа нищо по този въпрос. Разговаряхме с един от контактите на Русев. Бизнес партньор - Антон Гришаев, който също се появява в нашите имейли. Търсихме го от дълго време - в Прага, в латвийската столица Рига. В крайна сметка някой ни помогна да се свържем с него. И Гришаев каза: "Да, срещнах Русев за първи път на летището в България". Той описва Русев като човек, който много говори. Смяташе, че някои неща са невероятни или преувеличени. Каза още, че Русев е имал странни идеи. И тези идеи очевидно включват опитите да се следят чрез тази мобилна телефонна мрежа SS7 други телефони. Той потвърди това косвено. Но дали Марсалек се е интересувал от закупуването на летището в София, ние самите не знаем", каза журналистът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    1
    Гражданин на една психиатрия
    Поръчкова статия. Какво ми пука за гоя Марсалек. Искам да спра да дишам сажди, искам циганкте да спрут да безчинстват, искам доктора да спре да ме гледа като луче касичка, искам теотоарите да са изрядни, искам храните в магазина да не са мамцерогенни, искам децата ми да не си купуват дрога в училище, искам бясна чалга да не гърми отвсякъде, искам тия говеда да спртт да градът държавни пари, искам поне 10 от тях с ефективни присъди, начело със Сопола, Шиши, ББ и Курнела, искам някаква светлина в държавния тунел, мамка му. Не ми пука с лого разговарял Марсалек, докато му духали на яхтата в Сен Тропе. Зорлем ме направихте анти ЕС, защото този ЕС стана по-бетер от КПСС.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари