Кой беше Франц Бекенбауер?

1

Най-голямата футболна легенда на Германия е починал вчера

Най-голямата футболна легенда на Германия Франц Бекембауер е починал вчера, но днес бе обявена смъртта му официално, пише Труд. Кой обаче беше той (колкото и да е трудно да се говори за него в минало време)? Роден е на 11 септември 1945 г. като по-малкият син на пощенския служител Франц старши и съпругата му Антония.

Той облече фланелката на Байерн на 18-годишна възраст, въпреки че преди това е голям фен на градския съперник Мюнхен 1860. По-късно той цитира конфликт с играч като причина да не носи фланелката на любимия си клуб.

В началото Байерн беше в сянката на градския си съперник, но именно поколението, водено от Бекенбауер, заедно с вратаря Сеп Майер и голмайстора Герд Мюлер и под ръководството на югославския треньор Златко Чика Чайковски проправи пътя към славата, който ще създаде от Байерн не само най-добрия баварски и немски клуб, но и един от най-големите в Европа и света. Машина!

Като капитан на Байерн Бекенбауер е четири пъти шампион на Бундеслигата, също толкова пъти печели Купата на Германия и три поредни пъти е европейски шампион, има и една Купа на носителите на купи и титлата Световен клубен шампион.

12 поредни години е избиран в идеалния отбор на Бундеслигата и четири пъти е избиран за футболист на годината в Германия. Два пъти, през 1972 и 1976 г., е избиран за най-добър футболист на Европа.

По-късно печели шампионската титла на Германия с Хамбургер, а завършва кариерата си в американския Ню Йорк Космос, с който три пъти е шампион на Северноамериканската професионална лига.

Той беше също толкова успешен футболист и в националния отбор на Западна Германия. Участва на три поредни световни първенства и след загубения финал през 1966г. в Англия и третото място четири години по-късно в Мексико, той най-накрая вдига Световната купа през 1974 г. в Мюнхен като капитан. Две години по-рано в Брюксел Бекенбауер става и европейски шампион като капитан на Германия, а след това през 1976г. играе финал на Стария континент в Белград.

Той е един от малкото, наред с бразилеца Марио Загало и французина Дидие Дешан, които по-късно печелят световната титла и като треньор - през 1990 г. в Италия на финала срещу Аржентина, след като четири години по-рано в Мексико губи битката за титлата от Марадона и гаучосите.

Байерн беше и все още е неговият клуб, въпреки че като служител той имаше други важни роли в германския и световния футбол. Години по-късно той беше президент на баварците и завинаги остана футболна икона в Мюнхен и Германия.

Бекенбауер няколко пъти е заявявал, че вярва в прераждането. Дали ще се роди отново? Едно е сигурно - както Линекер казва - всички играят футбол, но накрая германците печелят. Германия обаче в последните часове загуби най-голямата си футболна легенда... месеци преди да организира първенството, на което ще ѝ гостува целият футболен елит на Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    русенец
    Беше? Не, той е КАЙЗЕРЪТ!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари