Кога зад болката в кръста се крие дископатия

0
Дисковата херния много често води до силна болка – пареща, стрелкаща, пронизваща
Дисковата херния много често води до силна болка – пареща, стрелкаща, пронизваща

Дисковата херния много често води до силна болка – пареща, стрелкаща, пронизваща

Повече от 80% от хората в някакъв период от своя живот се сблъскват с болка в кръста. Дисковата херния се дължи на дегеративни промени в гръбнака. Те могат да обхванат диска и да доведат до неговата дехидратация или самите прешлени да бъдат засегнати. Много често промените протичат паралелно – и в дисковете, и в прешлените.

„Когато дегеративният процес напредне, част от дискът може да се откъсне и да проникне в гръбначно-мозъчния канал. Да притисне гръбначно-мозъчни коренчета и тогава да се развие цялата клинична симптоматика на една дискова херния, обясни проф. д-р Ивайло Търнев – началник на Клиника по неврология в УМБАЛ „Александровска”, цитиран от NOVA.

Дисковата херния много често води до силна болка – пареща, стрелкаща, пронизваща. Тя може да бъде локална – най-често в лумбалния отдел на гръбнака. Може обаче да бъде в шийния и торакалния. Болката е много силна, която води до тежък спазъм на мускулатурата и често до изкривяване на пациента, накланяне на една страна. Движенията се ограничават. Също има и изтръпване”, допълни още той.

Може да се прояви и двигателна симптоматика, която да доведе до мускулна слабост и пареза на определени мускули. „В някои най-тежки случаи може да доведе до притискане на гръбначния мозък и неговото увреждане. Тези случаи изискват незабавна хирургична намеса. В големия процент от случаите лечението е консервативно. Но има и такива, които индицират незабавна хирургична интервенция”, каза още проф. д-р Търнев.

Специалистът препоръча лечението да започва след образни изследвания. „Зад тази симптоматика понякога могат да се крият тумори, костни метастази, възпалителни процеси. Едва когато сме осъществили диагностичния алгоритъм, едва тогава трябва да се приеме тази диагноза и да започне лечение, призова той. Рентгеновите снимки изобразяват промените в прешлените. Компютърната томография и магнитнорезонасна томография показват промените в дисковете.

Физиотерапия при болки в гръбнака

Физиотерапевтът в УМБАЛ „Александровска” д-р Вяра Димитрова обясни какви физикални методи се използват за лечение на дископатии и кога пациентите да посетят специалист. „Зависи от това дали болката е в шийния отдел, в гърба или кръста. В последно време проблемите са много по-често в шийния отдел. Пациентите идват със скованост и болка, която понякога се разпространява в крак или ръка, има и изтръпване. Ако се неглижира, може да се стигне до слабост”, подчерта тя.

„Когато болката е остра, съвсем в начален стадий, е хубаво да се поизчака. След това вече ние можем да помогнем. Всеки пациент с диагноза дискова херния е строго индивидуален. Снема се точна анамнеза и се преценява каква да бъде програмата”, обясни още физиотерапевтът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    лично мнение
    Про всеки страдалец всичко е строго индивидуално
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари