Кога властите ще се справят с убийците на пътя?

2
Смъртта на двама треньори и двама волейболисти отново повдига въпроси за пътната безопасност
Смъртта на двама треньори и двама волейболисти отново повдига въпроси за пътната безопасност Видео: NOVA

Смъртта на двама треньори и двама волейболисти отново повдига въпроси за пътната безопасност

След тежките катастрофи през изминалите дни, отнели живота на двама треньори и двама волейболисти, отново възниква въпросът за липсата на контрол на пътя. Кога властите ще се справят с убийците на пътя?

„Това нещо не може да се намали и не може да се предотврати. На този етап и на този жаргонен политически език, при който политиците смятат, че само с наказания и силови мерки могат да направят нещо, няма как да стане”, коментира Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка, цитиран от NOVA.

Аз обичам да говоря с факти. За съжаление, тези, които управляват държавата, не обичат да се срещат с такива хора. Имаме 26 души, загинали в плюс, откакто влезе в сила конфискацията на превозни средства за нарушителите”, посочи той. По думите му, тази мярка не работи. Иванов продължи: „В миналото редовно правителство автомобилен състезател стана съветник на премиера по пътна безопасност. Друг автомобилен състезател беше съветник на министъра на транспорта. Трети автомобилен състезател застана на върха на пирамидата на Министерството на транспорта. С тези хора не можем да направим нищо положително, те не разбират от тази тематика и бягат от нея по-най лесния начин: санкции, санкции, санкции.”

Аз пък вярвам, че има какво да се направи”, заяви бившият началник на КАТ - София Тенчо Тенев. Той каза още: „Има конкретни стъпки, които можем да направим в това отношение. Първо, нещо много важно – политическото и професионалното ръководство на МВР трябва още по-силно да подкрепи усилията на премиера Николай Денков за справяне с войната на пътищата. По мое скромно мнение, е наложително спешно да се направи анализ на работата на ръководните служители от Пътна полиция в страната и то буквално в рамките на няколко дни, по всички етажи”.

По повод шофьора, причинил катастрофата с футболния треньор Ферарио Спасов и който се е заканвал в социалните мрежи с оръжие в ръка, Тенев е категоричен, че униформените е трябвало да вземат мерки максимално бързо. Той заяви, че по същия начин Емили Йорданова, популярна като Емили Тротинетката, е била привикана веднага след видеоклипове в мрежата, на които се вижда как кара превозното си средство с висока скорост. Обвиненият за инцидента със Спасов дори е блъснал стълб пред полицаи в центъра на Лясковец и отново не е взето отношение.

Кой трябва да проверява самоизобличаващи свидетелства за висока скорост, пуснати в социалните мрежи?

По думите на Тенчо Тенев, е необходимо в спешен порядък, подобно на футболното хулиганство, да бъдат предприети мерки срещу хулиганството на пътя. Такъв закон ще обедини всички инициативи в тази посока, смята той, и тогава всички нарушителите биха били „на отчет” във всяко едно районно полицейско управление. Той е категоричен, че при подобни публикации в социалните мрежи трябва да се реагира веднага от полицията изобщо, а не само от пътните звена.

Има разчети, че ако действително политиците искат да направят нещо, 2032-2035 година, чак тогава, бихме могли да намалим около 30-40% смъртността на пътя”, добави още Иванов. Той е убеден, че трябва „да въздействаме на новото поколение и посредством него - и на неговите родители”. Този път е дълъг и всички трябва да го извървим заедно, смята още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Балканеца
    Пътя не е дълъг, но не е за глупави и безволеви люде. На пияните и друсаните освен да им вземат колите, трябва да ги тикат по затворите. Опасните шофьори също. Изпреварване на забранено - 1 година без книжка, ако е в завой или без видимост - затвор направо. Над 30 км превишение в населено място - затвор. Едно приложение за клипове от видеорегистратори и полицаите да се самосезират. Като почнат да вземат по 500 книжки на ден само от клипове, половината шофьори ще си наслагват видеорегистратори. За 1 година ще имате чувството, че се движите в друга държава. Само че в чалгаристан това няма да стане и не от 9, от 999 кладенеца вода ще ви извадят, За да ви убедят че не е демократично.
  • 5
    1
    ...........
    Народа толкова е озверен,толкова е безпомощен!!!!Гледаме публикацията на този изверг и се чудим,къде е държавата?????Един неграмотен,нагъл,безкруполен си играе игрички!!!!Знае,че няма да бъде наказан!!!Дано господ го накаже,защото българските закони няма да го накажат!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари