Код червен в Гюргево заради чумата

0
Местни ветеринари осъществяват проверки на ГКПП Гюргево-Русе
Местни ветеринари осъществяват проверки на ГКПП Гюргево-Русе

Окръг Гюргево е под червен код за опасност от поява на африканска чума по свинете, заяви директорът на Санитарно-ветеринарната дирекция в Гюргево Ливиу Флореску, цитиран от агенция Аджерпрес.

По думите му властите са предприели серия мерки за предотвратяване появата на болестта.

"Окръг Гюргево е под червен предупредителен код, защото само окръг Кълъраш ни дели от Яломица и Констанца, където са установени случаи на африканска чума по свинете", каза Ливиу Флореску. Той посочи, че в Гюргево няма регистрирани случаи на вируса, но въпреки това тази седмица ще се проведат информативни заседания с компетентните органи в окръга.

Директорът на Санитарно-ветеринарната дирекция в Гюргево подчерта, че местни ветеринари осъществяват проверки на ГКПП Гюргево-Русе с цел предотвратяване на влизането в Румъния на продукти от животински произход, които могат да пренесат вируса на африканската чума.

Българската страна организира филтри за дезинфекция на влизане и излизане от страната, а в граничния окръг Гюргево румънските ветеринари са бдителни и осъществяват контрол на граничния пункт при всички превози на живи животни, защото в България, на границата с Турция, се появи и чума по дребните преживни животни, каза още Ливиу Флореску, цитиран от БТА.

Агенция Аджерпрес съобщава още, че в окръг Сълаж, Северозападна Румъния, е потвърдено огнище на африканска чума по свинете при два трупа на глигани, намерени в гората край село Майерище.

Окръжните власти веднага са предприели действия за борба със заболяването. Установена е зона на зараза и по-широка зона за контрол около мястото, където са намерени труповете. Дадени са специални инструкции за ограничения към местните стопани, които отглеждат прасета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари