Свиневъди от Русе искат коридор за търговия с храни

0
Предлагат обявяване на карантина в региона заради чумата
Предлагат обявяване на карантина в региона заради чумата Снимка: БГНЕС

Свиневъди от Русе искат безопасен коридор за търговия и превоз на храни при евентуално обявяване на карантина в региона заради африканската чума по свинете.

Засега в областта няма открити огнища, но от другата страна на Дунав, близо до румънския град Гюргево, вече има заразени животни, предава БНТ. Собственици на свинекомплекси в областта, в които се отглеждат над 100 хиляди прасета, са притеснени какви ограничителни мерки може да предприеме държавата.

Вихрен Димитров ръководи един от големите свинекомплекси в Русенско. Мерките, които са предприети там, са съобразени с всички санитарни изисквания. Извършва се пълна дезинфекция на влизащите хора и превозни средства. Ако обаче заразата се появи в региона и се обяви 10-километрова карантинна зона, животните може да се окажат без храна.

Вихрен Димитров - изп. директор на свинекомплекс: Това означава за 90 дена да не влизат и излизат животни. Нито ще могат да се хранят, нито да се продават, което е икономическа смърт.

Затова Димитров предлага да бъде осигурен коридор за търгуване и превоз на храни. За да се избегне разпространението на заразата, собствениците на големите свинекомплекси са готови да заплатят на частните стопани, за да заколят животните си.

Вихрен Димитров - изп. директор на свинекомплекс: Кметовете ходят и обясняват на хората. Това е начинът ние да си решим проблема, да не чакаме някой друг да го реши.

Методий Станев е от село Голямо Враново и отглежда прасета от 10 години. Знае за препоръките да заколи животните.

Методий Станев: Щом се налага, ще ги колим, какво да правим, няма как. Щом е наближила чумата до нас... Но да не стане пък, че сме ги заклали, а чумата не е дошла.

Асоциации на свиневъдите обсъждат мерки в защита на бранша и ще излязат с конкретни предложения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • до 6
    А опитвал ли си се ти да караш така там? Защото и аз съм пътувал доста из Румъния. Имат едни цивилни полицейски коли, които...
  • докато
    КАТ се крие в храстите и засича електронно, това ще продължава! Необходимо е Физическото им присъствие и моментален контрол,...
  • До 5
    Колега, кръстосвал съм почти цяла Румъния надлъж и нашир, повярвай ми, и там си карат по същия начин - бързат, не спазват...
  • русенец
    Тази катастрофа не е станала със скорост 50 километра в час. Вината за нея е на българската държава, в частност на КАТ и...
  • Викаш сара,
    реват за геноцида срещу тях, ама това не им пречи да го прилагат срещу палестинците?!? Не знам ясно ли ти е, ама...