Книжка или мишка: Ще се върнат ли учениците в клас?

0
Здравните власти допускат промяна в правилата за тестване още в сряда
Здравните власти допускат промяна в правилата за тестване още в сряда Снимка: iStock / Getty Images

Здравните власти допускат промяна в правилата за тестване още в сряда

В София преобладават декларациите за съгласие спрямо тези против - близо 70% от родителите одобряват тестването. Засега в 5% от училищата няма да се организира въобще присъствено обучение - 12-13 училища, предава NOVA.

Варна - 55% от родителите са декларирали съгласие за тестване. В 17 училища няма въобще да има присъствено обучение и остават онлайн.

В Бургас процентът е около 75 на сто "за" тестването. Русе - имаха предварителни очаквания за 70%, но при обработката на декларациите пада процентът и вече е около 50 на 50 "за" и "против".

Пловдив - 4-ри училища в областта остават изцяло онлайн. Обработени са обаче само една трета от декларациите, пристигнали в училищата .

Не навсякъде в страната малките ученици ще могат да се върнат в училище още в сряда, заяви образователният министър. Причината - системата за тестване затруднява директорите.

„Със сигурност на някои места ще тръгне. Според степента на готовност. На други може да не тръгне, но това е нормално, изисква се сложна организация. Когато имат готовност, тогава ще тръгнат учениците”, заяви акад. Николай Денков.

Здравните власти допускат промяна в правилата за тестване още в сряда - според това с какъв успех е тръгнала новата система в страната.

„Винаги може да се коригираме, ако нещо не работи. Нищо не е непроменимо, можем да го променим, важното е да заработи. Да дадем шанс на дечицата да тръгнат на училище”, каза здравният министър Стойчо Кацаров.

От просветното ведомството са категорични, че успехът ще зависи най-вече от броя на доброволците, които се включат в тестването.

„Сами учителите няма как да се справят с това тестване”, смята Денков.

„Ние сме готови да помогнем. Има писмо и от Медицинския университет в София, които са готови да помогнат със студенти, които да се включат”, каза доц. Гломб от Института за заразни и паразитни болести.

Според здравния министър няма проблем учениците да бъдат тествани и от родителите им, но само ако изследването се прави на територията на училището.

„Дали ще го направят вкъщи или пред вратата на училището, няма съществена разлика”, смята здравният министър.

Проучване на Синдикат образование показва, че близо 90 % от учителите отказват да тестват децата. И отново призоваха - тестването да се извършва от родителите.

„Където има сформиране на групи, нека да го правят в училище, иначе предлагаме да бъде вкъщи”, заяви д-р Юлиян Петров.

А от Синдиката на българските учители смятат, че обучението ще пострада, ако част от учениците са онлайн, а други - в клас.

„Ще има много затруднения при преподаването на учебния материал. Може би трябва да се направи едно преструктуриране на учебната програма за седмиците, през които ще има тестване, каза Янка Такева.

Все още не е ясно какво допълнително възнаграждение ще получават учителите за тестването на децата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари