Къде учениците ще се върнат в клас от утре

0
В 15 области на страната утре децата от 1 до 4 клас няма да тръгнат на училище, тъй като там не са доставени тестове
В 15 области на страната утре децата от 1 до 4 клас няма да тръгнат на училище, тъй като там не са доставени тестове Снимка: БНТ

В 15 области на страната утре децата от 1 до 4 клас няма да тръгнат на училище, тъй като там не са доставени тестове.

В останалите 13 области, включително София-град тестове има и обучението ще започне присъствено, но не във всички училища.

През миналата седмица здравното министерство сключи договори с двама дистрибутори за общо 400 000 броя. Единият доставчик изпълни ангажимента си за 200 000 теста, които веднага бяха разпределени. Останалите тестове не са налични в базата на БЧК в с. Лозен и няма информация кога ще бъдат доставени, обобщава БНТ.

Области, в които има тестове:

- София-град

- Благоевград

- Добрич

- Кюстендил

- Пазарджик

- Варна

- Габрово

- Кърджали

- Шумен

- Силистра

- Търговище

- Смолян

- Разград

Области, в които няма тестове:

- Пловдив

- Русе

- Хасково

- Бургас

- Стара Загора

- Сливен

- Ямбол

- Велико Търново

- Плевен

- Ловеч

- Видин

- Враца

- Монтана

- Перник

- София-област

СОФИЯ

В София 68 % от малките ученици се връщат в клас или това са 78 % от паралелките. Много от училищата са напълно готови. 21 училища отлагат началото на тестването за следващите дни.

В столичното 140-то училище в Обеля 2 са готови за тестването утре. 80% от децата ще дойдат на училище. Тестовете ще правят учители и родители- доброволци. На двора в училището ще има шатра, където първо ще се тестват учителите. След това ще бъдат направени и тестовете на децата в клас.

БУРГАС

В Бургаска област 82% от всички училищни паралелки са изявили желание да бъдат тествани в клас и да продължат присъствено учебните занятия. Областта обаче е от тези, които все още чакат доставка на щадящите тестове и не е ясно кога ще пристигнат. Въпреки това е направена организация за учебния процес. По предварителни разчети децата в областта ще се върнат най-рано в клас другата седмица.

В Основно училище "Васил Априлов" в морския град над 86% от родителите на ученици от 1 до 4 клас са дали съгласие децата им да бъдат тествани. 99% от персонала също е съгласен да взима проби на децата. Дори има родители-доброволци, които са изявили желание да се включат в процеса.

ПЛОВДИВ

Учениците в Пловдив ще продължат да се обучават онлайн, докато пристигнат тестовете.

От Община Пловдив обявиха, че по предварителни данни 75%, или общо 416 паралелки, от 1 до 4 клас в общинските училища ще започнат присъствено обучение.

Става дума за общо 60% от учениците, или 7202 деца, които ще могат да се върнат в класните стаи, когато щадящите тестове бъдат налични.

Повечето учители имат готовност с тестването на цял клас. В някои училища преподавателите отказват да правят тестове на децата, а в други все още набират доброволци.

Въпреки това само 4 са училищата в Пловдив, които няма да започнат присъствено като това са учебни заведения с по-висока концентрация на деца от уязвими групи.

ВАРНА

До момента родителите на над 9 000 ученици от 1 до 4 клас са дали своето писмено съгласие децата им да бъдат тествани. Това прави малко над 50% от всички. Общият брой на малките ученици във Варна е над 16 000.

17 училища в областта остават на дистанционно обучение, тъй като не са получили съгласие за тестване от по-голямата част от родителите.

Тестове ще правят учителите и медици. В някои училища се появи идеята дори дванадесетокласниците да се включат в тестването на по-малките ученици. В едно от училищата родители също са готови да се включат в тестването.

Тестовете пристигнаха във Варна рано тази сутрин.

СЛИВЕН

В Сливенска област 42% от паралелките, в които се обучават ученици от 1 до 4 клас ще се върнат в клас.

3 181 родители са дали съгласие децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата за COVID-19. В област Сливен учениците от 1 до 4 клас са 7 682-ма.

34 училища в Сливенско ще възобновят обучението в присъствена форма, като в 17 от тях 100% от паралелките се връщат в клас.

21 училища ще продължат онлайн обучението, като най-малките ученици в тях са предимно деца в риск.

Тестовете за COVID-19 все още не са доставени в Сливенска област.

В РУО Сливен нямат яснота кога това ще се случи и кога ще бъде възобновена присъствената форма на обучение на учениците от 1 до 4 клас.

В областите, които за момента остават на онлайн обучение, родителите и учителите ще бъдат уведомени веднага, щом тестовете пристигнат. Така ще имат поне два дни предварително, за да се подготвят за възстановяване на присъственото обучение за децата от I до IV клас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари