Очаква се провал в тестването срещу Ковид в училище

3
Все още няма инструкции за екипите, които ще взимат пробите, призна министър Денков
Все още няма инструкции за екипите, които ще взимат пробите, призна министър Денков Снимка: МОН

Децата ще плюят в торбички

Тестването на най-малките ученици в училище очаквано ще се провали, това се разбра от изявлението на служебния образователен министър Николай Денков, който в неделя присъства на получаването на антигенните тестове в складовата база на БЧК в Лозен.

Едва днес той и колегата му Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването, ще представят заповед за методологията на тестването на хлапетата, а чак във вторник следобед ще бъдат съобщени инструкциите на екипите за тестване, които в сряда трябва да са вече подготвени. Така екипите, които ще бъдат съставени от учители и родители, ще имат по-малко от ден да се научат как да правят тестове, пише вестник Труд.

Засега се знае, че процедурата ще протича по следния начин. Децата от 1-ви до 4-ти клас влизат с маски в класните стаи, като ги свалят само за тестването, и сядат по чиновете си, а екипите ще са от по двама, трима души. Един от тях ще следи за дисциплината на децата, а другите ще взимат пробите от слюнка в контейнери или торбички. Ако на ученик му се наложи да излезе от училище, за да се върне той трябва да бъде повторно тестван.

Ако имаме 50% и повече съгласни, ще се прави тестване, ако са под 50% - децата ще учат онлайн”, заяви министър Денков. Оказа се обаче, че дори повече от половината родители да са съгласни с този метод, ако няма организиран екип за тестване на учениците, те си остават вкъщи на дистанционно обучение.

Отговорността за сформирането на тези екипи е оставена на директорите на учебните заведения.

Предвижда се учителите, които участват в екипите за тестване, да получат допълнително заплащане, но министър Денков не уточни в какъв размер. Родителите, които ще се включат в процеса на тестване, от друга страна, ще бъдат считани за доброволци и за тях заплащане няма да има.

Образователният министър призна, че няма възможност един учител да даде на 100% качествен процес и присъствено, и онлайн. Затова призова родителите да бъдат търпеливи и да помагат на учителите.

Реакция в страната

Директори: Цари пълна анархия

Родителите са разделени

Учителите смятат, че тестването на ученици е манипулация, която трябва да се извършва от медицинско лице.

Не знам вие как се усещате, но при мен е усещане за анархия! За мен пред образователната система е поставена катастрофална задача! Трябва време за по-доброто є обмисляне и изпълнение! Ние може да сме като на война, но НЕ СМЕ ВЪВ ВОЙНА! Трябва да се мисли и действа мъдро и отговорно! Това написа във фейсбук профила си Диян Стаматов, директор на 119 СУ “Акад. Михаил Арнаудов”. “Най-ключовият въпрос, който мен ме притеснява в момента като ръководител на едно училище, е, че няма ясни правила точка по точка какво следва от момента на получаването на тестовете и какви са ангажиментите на всички участници в цялата ни система”, допълни той.

Не ни е работа да правим подобни тестове на толкова малки деца”, коментират педагози от Шумен. Това е манипулация за медицинско лице, ще отнема време, а децата ще се напрягат излишно по време на теста и резултатът може да ги стресира, коментират те.

Във Велико Търново родителите на ученици са на противоположни мнения относно тестването за COVID-19 в училищата. Една част от тях категорично не са съгласни и смятат, че така се уврежда психиката на децата им. Дори казват, че децата им се травмирали от твърденията, че заразата се разраствала, когато тръгнат на училище. Другата част пък подкрепят въвеждането на тестовете, защото са убедени, че онлайн обучението е пагубно за подрастващите.

Мнението на учителите е, че без подкрепата на родителите те няма да могат да се справят с новите изисквания. Педагозите настояват доброволци да влязат в училищата и да се заемат с тестването на учениците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари