Китай си сглобиха и самолет

0
Макар да е направен в Китай, чужди фирми доставиха ключови системи
Макар да е направен в Китай, чужди фирми доставиха ключови системи Снимка: АФП

Първият голям китайски пътнически самолет напусна поточната линия след поне 7-годишни усилия за разработването на машината, с която Пекин иска да намали зависимостта си от европейските еърбъси и американските боинги.

Той бе сглобяван над година в хангар на държавната Китайска корпорация за граждански самолети (COMAC) в Шанхай, пише Труд. Самолетът С919 е с тесен корпус, дължина 39 метра и с места за 168 пътници. Проектиран е за полети до 5555 км, но първите изпитания във въздуха се очакват най-рано догодина, като в. "Чайна дейли" писа, че това може да стане и чак през 2017 г.

Макар да е направен в Китай, чужди фирми доставиха ключови системи като двигателите, които са произведени от консорциум между американската "Дженерал илектрик" и френската "Сафран". Досега са поръчани 517 самолета С919, повечето от китайските авиолинии, но първите доставки не се очакват преди 2019 г.

COMAC извършва полетни изпитания на 78-90-местния ARJ, а планира и разработка на самолет с широк корпус С929 съвместно с руската Обединена авиационна корпорация.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари