Земеделският министър: Бихме могли да спечелим от украинското зърно, а не да ни е проблем

0
Кирил Вътев откри жътвената кампания за 2023 г. в село Борисово
Кирил Вътев откри жътвената кампания за 2023 г. в село Борисово Снимка: БГНЕС

Кирил Вътев откри жътвената кампания за 2023 г. в село Борисово

Преди да е прибрано всичко в складовете, зърнопроизводителите не правят прогнози, но според предварителните анализи се очаква реколта около средната или малко над нея, което е 6 млн. тона и нагоре. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на откриването на жътвената кампания за 2023 г. и зажънването на ръжта по европейската инициатива "Хляб на мира" в русенското село Борисово днес, предава БТА.

По думите на министъра най-добри добиви се очакват традиционно в Добруджа с над 700-800 кг от декар, както и в Дунавската равнина и Тракийската низина.

По отношение на опасенията, че заради дъждовете качеството на зърното няма е много добро или добивите ще бъдат по-малки, Вътев призова да не се бърза с прогнозите. "Знаем, че имаме сериозни климатични промени, всяка година е различно, така че нека приберем реколтата, да я оценим и тогава ще видим какво е качеството", заяви той.

Министърът припомни, че българската пшеница е много високи пекарни качества, а България изнася за над 30 държави, като за миналата година износът се равнява на повече от 4 млн. тона. "Украинският внос блокира част от зърното и около 30 на сто повече е наличното зърно в складовете в сравнение с предходни години, но аз се прибирам от среща на министрите на земеделието на ЕС в Брюксел, където стана дума, че вече трябва да приемем украинската не само зърнено-житна продукция, а въобще земеделска продукция като даденост и да се адаптираме към нея", сподели аграрният министър.

Що се отнася до забраната за внос от Украйна, Вътев посочи, че това е отворена тема, която още няма окончателен отговор. Той припомни, че засега тя е удължена до 15 септември и очакванията са да се удължи още, но гледайки реално, проблемът не е само със зърното, а и със слънчогледа, млякото, пчелния мед. По думите на министъра на земеделието и храните в България влиза доста нерафинирано олио, което задържа нашия слънчоглед в складовете.

"Ако можех аз да определям цената, със сигурност щях да я направя най-благоприятна за българските производители, но за съжаление цените на зърното се определят от световните борси, така че със сигурност ни предстоят сериозни анализи, за да можем да се адаптираме към новите условия", коментира Вътев изкупната цена от 0,38-0,40 лева за килограм зърно.

Дали това ще се отрази на цените на хляба, аграрният министър коментира, че пътят от полето до хляба е доста дълъг, има и доста други разходи, които трябва да бъдат отчетени, така че не е резонно по цената на зърното да се определя тази на хляба.

По отношение на износа на Украйна към трети страни, Вътев каза, че и в национален, и в международен план средата е доста динамична. "Ако имаме организация, което значи доста добра комуникация с нашите представителства в цял свят, бихме могли дори да спечелим от украинското зърно, а не да ни е проблем. И не само от него, а също от другите аграрни стоки на Украйна, които влизат в България, но ние сме неподготвени за тази ситуация. Затова в момента от министерството правим мрежа от контакти с всички наши търговски аташета по света. Проблемът е, че където до момента сме правили контакт, държавите вече са снабдени с евтино зърно от Русия", посочи министърът на земеделието и храните.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Кириле
    я ни сподели другаря Иван Ласонин прави ли ти четки днес? Мазни ли ти се? Щото се притесняваме, че "уж" беше в болничен, пък не пропусна срещата :))))
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари