Кирил Петков пред "Ню Йорк Таймс": За нас “Газпром" е в миналото

1
Щом ние се противопоставихме на Русия, то всеки би трябвало да го направи
Щом ние се противопоставихме на Русия, то всеки би трябвало да го направи Снимка: БГНЕС

Традиционно Русия има голямо влияние в България, но ние бяхме голяма изненада за тях и те не разбират какво става

Това обявява българският премиер Кирил Петков пред Ню Йорк Таймс. Изданието разглежда как България – страна, определяна като много близка до Русия, показва изненадващо решителни позиции през последните седмици именно срещу Москва.

“Щом страната с най-нисък БВП в ЕС и която е много зависима от Русия, може да си позволи да се противопостави на Путин, то всеки би трябвало да го направи. Ние сме подложени на редица кибератаки, като това е опит да се дискреидитира нашето управление", заявява Петков пред американските журналисти.

Българският премиер обяснява, че руското правителство се опитва да даде пример на Запада тъкмо чрез България.

Петков изразява съмнение, че се прави опит от Кремъл цените на енергията у нас да скочат така, че това да доведе до смяна на кабинета.

“За нас “Газпром" е в миналото. Мисля, че това беше проигран руски опит, защото така подтикнаха балкански държави, които нормално има много противоречия, да започнат съвместни действия за противодействие на подобни решения. Това ми дава надежда, че това решение ще има обратен ефект. Ние сме на път да си гарантираме алтернативни доставки от Азербайджан, както и доставки през терминали в Гърция", коментира пък вицепремиерът Асен Василев пред щатското издание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Деливерски
    Когато настоящето във връзка с газта за държавата ни е несигурно,не можеш да кажеш,че "Газпром" за нас си остава в историята. Резките завои на пътя,както и в политиката,крият опасности.
  • 1
    3
    до 2
    За цената няма смисъл да питам. След като се вдигне търсенето в оня сегмент от 40% от производството, който уж няма нищо общо с Русия и Газпром, а предлагането не може да се повиши, то цената ще хвръкне. Норвежската газопроизводствена компания твърди, че ако в момента газта е около 1200 евро, то без Русия в Европа на зима ще е поне 3 500 евро.
  • 0
    2
    ВХ
    до русенец ..... и за цената питай, щото про100то изрично каза, че ще е по-евтин от газпромския газ
  • 12
    1
    русенец
    Русия произвежда над 60% от газта по света. Освен това Газпром има добив на газ в Нигерия, Алжир, Бразилия, Катар и да не продължавам. Та, драги ми бърборко, откъде ще вземеш не руски газ, бе диване такова? Не питам за цената, то ясно , че ще е поне два пъти по-висока, за количествата питам?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари