Кирил Петков пожела повече хора като Кристалина Георгиева, за да "успеем заедно"

0
"Когато говорим колко е малка или голяма България, това не опира да квадратни километри или брутен вътрешен продукт, а до хората. Когато имаме хора като Кристалина Георгиева, те създават бранда "България", каза премиерът
"Когато говорим колко е малка или голяма България, това не опира да квадратни километри или брутен вътрешен продукт, а до хората. Когато имаме хора като Кристалина Георгиева, те създават бранда "България", каза премиерът Снимка: Министерски Съвет на РБ

Премиерът Кирил Петков и гуверньорът на БНБ Димитър Радев поздравиха Кристалина Георгиева с получаване на званието "Доктор хонорис кауза" на УНСС

"Пред мен има реч, която трябваше протоколно да прочета, но реших да споделя нещо лично", каза в своето приветствие Кирил Петков към Кристалина Георгиева, предаде БТА. 

"Първата ми среща с нея беше в Париж, току-що станал премиер", каза Петков. "Кристин Лагард, президент на ЕИБ, в продължение на седем минути говореше с уважение и в подкрепа на Кристалина Георгиева. Когато Кристалина Георгиева след това говори от трибуната, всички мълчаха, защото нейните думи задаваха посоката на света. Бях толкова горд, че това е човек от Източна Европа и от България, пробил всички "стъклени тавани", разказа министър-председателят. След като ме поздрави като нов премиер на България, премиерът на Франция Еманюел Макрон дойде бързо да се запознаем, каза още Петков.

По думите му първият човек, който е имал знанията да преподава пазарна икономика в УНСС, е Кристалина Георгиева. Тя пише и първия учебник по микроикономика, изтъкна Кирил Петков. "Когато говорим колко е малка или голяма България, това не опира да квадратни километри или брутен вътрешен продукт, а до хората. Когато имаме хора като Кристалина Георгиева, те създават бранда "България", ако имаме повече хора като Кристалина Георгиева, брандът "България" ще е в по-друга орбита", каза премиерът.

За поста, който заема, се изисква уникална комбинация от качества - не само на финансист, но и на политик и на дипломат, и Кристалина Георгиева ги притежава, каза в зала "Максима" на УНСС управителят на БНБ Димитър Радев. Признанието в нашите географски ширини се получава по-трудно, добави той. Ние оценяваме изключително високо твоите постижения и се гордеем с тях, каза Димитър Радев, като се обърна към Кристалина Георгиева. Тя притежава и качеството за социална чувствителност, и вижда тясна връзка на целите на МВФ и целите на социално справедливост. Тези цели не са само взаимозависими, но могат и да се допълват, посочи Радев. По думите му Кристалина Георгиева е начело на глобална институция, която управлява над един трилион долара и е важно да притежава тази социална чувствителност.

"Ранните академични интереси на Кристалина Георгиева бяха свързани с промените в климата и тогава в 80-те години малцина разглеждаха тази тема като "много секси", каза още Димитър Радев. Кристалина Георгиева има и неизчерпаема енергия. Знаем колко усилия са нужни да се занимаваш с глобалните стопански и финансови проблеми. Пожелавам ѝ да запази тази енергия и да продължи да ни прави горди, че сме българи с нейните забележителни постижения, посочи Радев.

Премиерът Кирил Петков и гуверньорът на БНБ говориха пред пред студенти и преподаватели в УНСС по време на церемонията, на която управляващият директор на Международния валутен фонд получи почетното звание на университета "Доктор хонорис кауза".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    М-хм
    Сталиноооо, мършо долна! И на теб да ти ЕПМ!
  • 3
    1
    азбукарче
    Той - да. Ние - не!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари