КАТ ще ни праща глобите по интернет

0
В момента всеки четвърти шофьор, заснет с нарушение, се измъква от глобата
В момента всеки четвърти шофьор, заснет с нарушение, се измъква от глобата

Съвсем скоро КАТ ще ни връчва глобите и в интернет.

Това е една от мерките, които Пътна полиция предлага, за да се увеличи събирането на санкциите. В момента някои от джигитите карат с глоби за хиляди левове, съобщава Нова телевизия.

В момента всеки четвърти шофьор, заснет с нарушение, се измъква от глобата. От около 40 000 нарушители, хванати за месец с превишена скорост, едва 10 000 плащат наложените санкции, показват данните на КАТ. Голяма част от нарушителите успяват да се измъкнат като изчакват да мине давността на санкцията. Сега обаче контролът се затяга. 

„Имаме нарушители, които не можем да ги издирим. Много често изпращаме екипи на място да ги търсят и се оказва, че не живеят на този адрес”, обясни началникът на столичната Пътна полиция Тенчо Тенев.

„Пренебрегването на правилата води до увеличаване на жертвите по пътищата”, убедена е Любка Маринова, експерт по пътна безопасност. Някои от нарушителите се укриват с години и трупат глоби от хиляди левове. Рекордьорът в София успява да кара с глоби над 32 000 лева. „Когато хванем шофьори с неплатени глоби им отнемаме книжките и ги връщаме, когато платят”, обясни Тенчо Тенев.

Идеята е ако джигитът веднъж не е открит на адреса, който е посочил, глобата му да се обявява в интернет. „Могат да се използват номерата на книжките и качени в интернет да се счита за връчено”, смята Любка Маринова. 

Друг вариант, който се обмисля глобите да идват чрез електронна поща. Друго предложение е за по-голям брой от нарушенията да се издават обикновени фишове на място. Така ще се избегне съставянето на акт и дългите процедури след това.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари