200 камери снимат по Великден

0
Камерите са подвижни и ще се местят непрекъснато
Камерите са подвижни и ще се местят непрекъснато

Всичките 200 камери на Пътна полиция ще дебнат нарушители по великденските празниците.

Фиксирани са местата само на 24 от тях, останалите са подвижни и ще се местят непрекъснато.

В действие ще е и единствената система за средна скорост у нас - в тунела на магистрала “Люлин”. Това е едно от малкото места, за които шофьорите знаят, че ги снимат, след като от 9 юли 2017 г. отпадна правилото КАТ да предупреждава къде слага камерите си.

При системата за средна скорост има камери на входа и изхода на тунела. Изчислено е, че през него шофьорите трябва да минават за 18 секунди, ако спазват ограничението от 80 км. Знае се и за колко време се излиза от тунела - 18 секунди. Ако шофьорът мине по-бързо, го чака глоба.

Знаят се и местата на стационарните камери. В София те са 4. Едната е на пътя за Казичене и бе сложена там през ноември м.г., след като мобилна камера само за ден улови над 200 нарушения. Снимачката толкова ядоса шофьорите, че злосторник заби кирка в кутията, но не можа да повреди техниката. Средно на ден камерата в Казичене хваща по 250 нарушения

Постоянно ни снимат и на кръстовището на Орлов мост. Камерата там е монтирана на светофара.

Една има на околовръстното в района на Националния исторически музей и още една - до Телевизионната кула.

В София мобилните камери са 9. И те, и стационарните снимат нарушения на скоростта само в едното платно, а и се объркват при засичане на няколко нарушителя едновременно.

Този проблем обаче не съществува при най-новите суперкамери, които са 28 на брой - по една за всяка областна дирекция на МВР. Те са пуснати в действие от 12 март.

Известни са като триноги, защото ги поставят на стойка с 3 крака. Работят с лазерен лъч и засичат нарушители до 600 метра. 

Новата суперкамера може да снима до 600 м разстояние и радарите на колите не я засичат. Хваща по няколко нарушения едновременно, може да засича нарушения и в двете посоки на движение.

За първите 2 седмици, в които са работили - от 12 до 25 март, новите камери са засекли 2774 нарушения, или по 50 от камера за седмица.

“Трябва да имаме предвид обаче, че по това време имаше лоши метеорологични условия”, изтъкна служител на Пътна полиция.

Трасетата тогава не са позволявали на шофьорите да се движат с висока скорост.

За същия период от две седмици стационарните камери са заснели 10 172 нарушения, а мобилните - 10 203.

Проблемът при тях обаче е, че когато снимат в едното платно, не могат да засичат няколко шофьори едновременно, както е при триногите. Така кадрите често стават невалидни и шофьорите не могат да бъдат глобени, тъй като не се знае кой с каква скорост е карал. Общо в страната има 148 мобилни камери, които снимат в едното платно.

От Пътна полиция предупредиха, че ще ги разположат на входно-изходните артерии на големите градове.

Ще ги местят и по магистралите и пътищата, на които се очакват нарушения

Мит е, че те не снимат през нощта.

При някои триноги вече има рекорди. На 29 март суперкамера в Търговище улови 60 нарушения за 3 часа на ул. “Цар Освободител” в града.

През почивните дни КАТ ще мести постоянно камерите. Глобите зависят от нарушението на скоростта.

За 10 км превишение тя е 20 лв., между 11 и 20 км - 50 лв., а до 30 км - 100 лв. Няма значение дали нарушението е в града, или извън населеното място.

Когато превишението е над 30 км/ч, глобите растат. Например за каране с над 50 км/ч над ограничението в градовете глобата е 700 лв. плюс по 50 лв. на всеки 5 км отгоре. За такова нарушение се взема и книжката за 3 месеца.

Извън градовете при шофиране с над 50 км/ч обаче глобата е със 100 лв. по-малка и не се взема книжката.

Има и отстъпки - ако шофьорът плати до 14 дни след връчването на фиша, ще дължи само 70% от глобата.

От началото на годината патрулките вече имат таблети. Това позволява на катаджиите да връчват фишовете на нарушители и при проверки за алкохол. Пътните полицаи имат право да инспектират не само шофьорите, но и пътниците.

Санкциите до 50 лв. пък не могат да се обжалват в съда.

По Великден ще има и акции за шофьори, които карат без книжка, надрусани или пияни.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари