Картираха манастира "Господев дол" край Иваново

0
Манастирът е част от Ивановските скални църкви
Манастирът е част от Ивановските скални църкви

Напълно картиран е манастирът „Господев дол“, който е част от Ивановските скални църкви край Русе.

Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Евгени Коев, председател на Пещерен клуб „Дервент“. Това лято спелеолозите от клуба са провели редовните си проучвания в района на скалните манастири, които се намират край русенското село Иваново.

След края на експедицията вече има пълна представа за това какво е представлявал манастир „Господев дол“. Евгени Коев посочи, че в следващите месеци информацията ще се обобщи и ще се изготви научен доклад.

Проучванията на двата най-малки манастири от комплекса край русенското село, наречени „Белберницата” и „Господев дол“, стартираха още през 2014 година.

Още в първата година групата от Велико Търново се натъкна на интересен детайл в манастира „Господев дол”. Те откриха вертикална пещера, използвана от монасите за вътрешен скрит тунел, през който те се изкачвали на повърхността на скалния венец. Там са установени две монашески килии. Манастирският комплекс е съществувал през 14-16 век.

Днес Ивановските скални църкви са включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и са един от 9-те такива обекта в България. Целият манастирски комплекс е бил обитаван от между 3000 и 5000 души.

В него в много голяма пълнота са запазени следи от Търновската книжовна школа.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари