7 идеи за приключенски турове в района на Русе

4
Околностите на крайдунавския град са истинско предизвикателство за хора с авантюристичен дух
Околностите на крайдунавския град са истинско предизвикателство за хора с авантюристичен дух

Районът на крайдунавския град Русе е истинско предизвикателство за хора с приключенски дух.

Как да прекарате незабравим уикенд в този красив дял на Североизточна България? Ето някои предложения на Венета Николова от БНР:

1. Разходете се с моторна лодка до остров „Люляк“ или до Дунав мост

От Русе можете да наемете моторна лодка, с която да стигнете до остров Люляк, обрасъл с върби и тополи. През горещите месеци русенци го посещават заради чудесния пясъчен плаж. Друг вариант е да минете с лодка под Дунав мост. Той се издига на 30 м. над водата и свързва Русе с отсрещния румънски град Гюргево. При соца се наричал „Мостът на Дружбата“ и се славел, като най-големият комбиниращ железопътна линия и автомобилен трафик мост в Европа.

2. Запознайте се с невероятното птиче богатство на Природен парк „Русенски Лом“

Паркът се простира на 20 км. от Русе и обхваща каньона на река Русенски Лом заедно с нейните притоци. Осеян е от непристъпни скални образувания, дом на над 110 вида птици. Орнитолози от цял свят идват тук, за да наблюдават е колониите от скални орли, египетски лешояди и черни щъркели. За целта са изградени специални наблюдателни площадки.



3. Запалете свещ в Бесарбовския скален манастир



Това е единственият действащ скален манастир в България. Основан е през XII-XIII век от монаси исихасти като част от голям манастирски комплекс.  През XIII век тук е пребивавал св. Димитрий Бесарбовски. Мощите му били открити по чудесен начин в отсрещната река Русенски Лом. Затова обителта, издълбана високо в скалите, е кръстена на него. А гледката към цялата долина е неотразима.

4. Повишете адреналина си, преодолейте скалните отвеси край хижа „Алпинист“

Това е един от най-популярните маршрути за скално катерене край Дунав. Скалните кули се извисяват на 2 км. южно от Бесарбовския манастир, край бреговете на река Русенски лом. През последните години много от маршрутите бяха възобновени с дълготрайни постоянни клинове. Ако желаете да се пробвате, снабдете се с необходимата екипировка и се обърнете за съдействие към момчетата от местния приключенски клуб.

5. Съчетайте мистиката на Ивановски скални манастири с разходка с кану по р. Черни Лом



Високо над р. Черни Лом са зейнали отворите на скални обители. В средновековието те били дом на монаси исихасти, които разширявали естествените пещери, превръщайки ги в параклиси, църкви и жилищни помещения. В наши дни можете да видите част от запазените стенописи на скалната църква „Света Богородица“, включени в списъка на Юнеско. В подножието й се предлагат канута за разходка по течението на река Черни Лом.



6. Разнообразете уикенда си с велопреход край река Русенски Лом



Оттук минава международният коридор “Евро вело 6“, който обхваща няколко крайдунавски държави. В България маршрутът свързва дунавските градове Видин и Силистра. Трасето включва и най- интересните природни и културни забележителности в района на град Русе и река Русенски Лом.

7. Усетете полъха на вечността сред руините на крепостта Червен



Тя е кацнала на обширно плато със спираща дъха гледка към сгушеното долу село и ширналата се към хоризонта равнина. Червен е наследник на ранновизантийска крепост от VI-ти век, но значението му нараства след 1235 г., когато става седалище на Българската червенска митрополия. Днес от някогашната крепостса оцелели част от стените, болярския дворец и митрополитската църква.

Снимки: Венета Николова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари