Ивановските скални църкви са най-посещаваният обект на Историческия музей в Русе

6
Целият комплекс започва своя духовен живот преди 800 години
Целият комплекс започва своя духовен живот преди 800 години

800 години от създаването на Ивановския скален манастир "Св. Архангел Михаил" ще отбележим тази година.

Годишнината е особено важна и ще ни бъде припомнена с различни събития.

Целият комплекс от църкви и манастири, с които е известно Русенското Поломие, започва своя духовен живот преди 800 години. Негов основател е монахът Йоаким станал по-късно първия български патриарх. С какви факти разполагат историците и кой е монахът Йоаким, разказва пред БНР Евгени Георгиев от Регионалния музей в Русе.

Тъй като основаването на манастира е било дело на духовник, който става патриарх и е канонизиран за светец, Православната църква и нейните архиереи ще поставят началото на честванията. Това ще се случи утре - на 18 януари, когато митрополитите на Русе негово високопреосвещенство владиката Наум и на Търново - дядо Григорий ще отслужат архиерейски литургии. През годината обаче предстоят и светски събития, посветени на монаха Йоаким.

И още нещо - ще бъдат издадени две марки, посветени на годишнината, които ще бъдат представени от "Български пощи" в подножието на манастира през лятото.

Ивановските скални църкви са най-посещаваният обект на Историческия музей в Русе. В тази българска Кападокия може да се види богатството на скалните църкви, на стенописите им в Комнинов и Палеологов стил, със запазени три ктиторски портрета на царските фамилии на Средновековна България, което доказва, че тази лавра е била царска и е обгрижвана някога богато от владетелите.

За всички събития, свързани с 800-та годишнина, ще ви разказваме през цялата година, тъй като Българското национално радио е част от Инициативния комитет, организирал честванията.

Целия репортаж от Русе можете да чуете в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари