Кърпачево е красива перла в огърлицата на Деветашкото плато

6

Има едно необикновено селце в България, сгушено в Деветашкото плато, което крие в себе си истинското българско коренче

Кърпачево се намира на 6 километра от Крушуна и необикновените Крушунски водопади, които омагьосват очите и душата завинаги. Но Кърпачево е красива перла в огърлицата на платото. Тихите селски улици, подредените къщици и спретнати дворове се редуват със спиращи дъха гледки на простор, който се сблъсква във върховете на Стара планина.

<strong class='keys'>Село Кърпачево</strong> е красива перла в огърлицата на Деветашкото плато

Неповторимо е усещането да стоиш пред огряното от пролетните лъчи възвишение, а пред - на Изток, да се рее низината на Дунава. От другата страна пък се вижда заснежения връх Ботев, чийто ясни очертания напомнят красива снежна приказка.

Докато човек върви из селото и едва побира многобройните гледки на природата в душата и мислите си, неминуемо ще се срещне с леля Миленка и чичо Веселин.

Усмихнати, ведри и гостоприемни, те ще те приласкаят в дома си, ще ти разкажат истории от миналото и неочаквано ще разбереш, че пред теб стоят не просто двама родолюбци, а истински пазители на българските традиции.

Леля Миленка и чичо Веселин са направили битов кът, който показват на всеки пътешественик, минаващ през Кърпачево

Леля Миленка и чичо Веселин са направили <strong class='keys'>битов кът</strong>, който показват на всеки пътешественик, минаващ през <strong class='keys'>Кърпачево</strong>

Миленка и Веселин Боневи са свързани с Кърпачево откакто се помнят. Родът на Веско се заселва преди много, много години в селото и бързо се замогват като трудолюбиви и неуморни хора. Завещават на следващите поколения цели съкровища от бита си – сечива, уреди, плетива, уникални с това, че почти никой младеж в 21 век не се докосвал до вретено или не е държал в ръцете си ръкойка за житни класове. Когато решили да ремонтират къщата, Миленка и Веско разбрали, че имат толкова запазени реликви от 19 и 20 век, че сърце им дало да ги изхвърлят. Тогава решили да си направят битов кът, който да показват на всеки пътешественик, минаващ през Кърпачево.

Миленка и Веско имат запазени реликви от 19 и 20 век, че сърце им дало да ги изхвърлят

„Всички са добре дошли да видят дома на нашите прародители, такъв какъвто са ни го оставили. Не искаме да печелим, а да споделим историята на нашия дом с хората“, обяснява Миленка Бонева.

Любопитни срещи с чужденците - американци прегръщали корените с чушките, а момичета от Тайван не знаели какво е джанка

През смях ми разказват любопитни срещи с чужденците, които са се отбивали при тях. Семейство американци прегръщали корените с чушките, защото никога не били такова нещо, а само подредени зеленчуци в магазина. Веско им показвал градината и те останали смаяни. Момичета от Тайван пък не знаели какво е това джанка. Веско им казал да си хапнат сливи от дървото, а те се обърнали с учудване и попитали „А по колко сливи имаме право да ядем?“, а той прихнал от смях и им казал „По колкото си искате!“.

Плетачната машина, чекръка и дървената посуда са били естествена част от ежедневието на старите българи. Но днес могат да се видят само на такива уникални местенца като дома на семейство Боневи в Кърпачево. С ентусиазъм те разказват за миналото, за спомените, запечатани в старите фотоси, за носталгията по онези времена, в които мъжката дума и женската чест, са били всичко за родовете.

„Децата трябва да знаят историята си. Да се запознаят с живота отпреди“, категорична е Миленка, която цял живот е преподавала математика в Плевен.

„Нямахме търпение да се приберем в Кърпачево, всяка събота и неделя си идвахме“, допълва я Веселин. А след като се пенсионират, а двете им деца хващат своя живот, те окончателно се преселват в селото. Работят по градината, допълват етно сбирката си с още старинни предмети, които издирват от близки и приятели. И все посрещат гости – канени и неканени. Важното е тези гости да искат да видят къде живее българският корен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари