Кардиолог: Внимавайте с киселото и соленото по празниците!

0
Прекомерната употреба на алкохол задължително води до влошаване на сърдечно-съдовото заболяване, подчерта доц. Красимира Христова
Прекомерната употреба на алкохол задължително води до влошаване на сърдечно-съдовото заболяване, подчерта доц. Красимира Христова Видео: Euronews Bulgaria

Прекомерната употреба на алкохол задължително води до влошаване на сърдечно-съдовото заболяване, подчерта доц. Красимира Христова

Това, което забелязваме е, че има увеличение на сърдечно-съдовите инциденти по време на празничните дни, защото много нашите пациенти прекаляват с храненето и алкохола. Нашите традиции повеляват именно по тези празници да се консумира много консервирани храни, които са богати на натриев хлорид и глутамат, така че киселото и соленото са тези, които водят пациентите ни в спешните отделения.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ по Euronews Bulgaria доц. Красимира Христова – кардиолог и председател на Българската асоциация по неинвазивна образна диагностика.

"Препоръчваме умерената употреба на алкохол, която се равнява на 1 до 3 алкохолни единици, тоест 30-50 мл твърд алкохол – 80 мл вино или 250 мл бира", каза доц. Красимира Христова.

Прекомерната употреба на алкохол задължително води до влошаване на сърдечно-съдовото заболяване, подчерта кардиологът.

Умерената употреба е единственото спасение. Не прекалявайте, празниците не са само храна и алкохол“, посочи доц. Христова.

Не трябва да се консумират мазни и пържени храни, тъй като те повишават нивото на холестерола в кръвта. Вместо това да се набляга на салатите и вегатерианските опции, препоръча кардиологът.

Пуешкото месо е идеално, което може да се включи в диетата, защото то не е богато на мазнини и когато се приготвя печено, е още по-диетично, каза още доц. Христова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари