Кандидатстваме за семейни помощи с по-малко документи

0
Кои бележки отпаднат
Кои бележки отпаднат Снимка: iStock

При кандидатстване за семейни помощи за деца родителите вече ще трябва да представят по-малко документи.

Това предвижда проект за промени в закона, който Министерството на труда и социалната политика публикува за обществено обсъждане.

Според измененията няма да се изисква служебна бележка за извършени имунизации и профилактични прегледи. При отпускане на помощи за дете с трайни увреждания ще отпадне представянето на експертно решение на ТЕЛК и НЕЛК. Това ще се налага, само когато тази информация не може да бъде получена по служебен път.

При кандидатстване за отпускане на еднократна помощ за отглеждане на дете от майка (осиновителка) студентка, учаща в редовна форма на обучение, отпада необходимостта от представяне на уверение от висшето училище, че лицето е записано като редовен студент към датата на раждане на детето.

Предлагат се и промени в Наредбата за условията и реда за кандидатстване, подбор и утвърждаване на приемни семейства и настаняване на деца в тях. С тях се предвижда да се премахне изискването към български граждани при кандидатстване за приемни семейства или за осиновяване да представят свидетелство за съдимост и документ, удостоверяващ липса на наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер.

Проекта за промени в Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца може да видите ТУК

Проекта за промени в Наредбата за условията и реда за водене и съхраняване на регистрите за пълно осиновяване може да видите ТУК

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари