Кампания срещу висящите на въжета работници при саниране

0
Засилените проверки се правят заради старта на програмата за саниране на жилищните блокове
Засилените проверки се правят заради старта на програмата за саниране на жилищните блокове

Кампания срещу висящите на въжета работници при саниране на сгради и ремонти на фасади започва Главната инспекция по труда.

Засилените проверки се правят заради старта на програмата за саниране на жилищните блокове на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, пише България Днес

Използването на въжения, или т.нар. алпинистки, метод трябва да се ползва само в краен случай и за кратковременна работа, обясниха от трудовата инспекция. Според институцията фирмите трябва да осигурят на работниците си или скеле, или повдигателна платформа. Заради това и трудовите инспектори ще имат за задача да проверяват дали при използването на алпинисти за саниране наистина няма никакъв друг начин да бъде направен ремонтът.

При всеки работещ на височина повече от метър и половина човек пък ще трябва да бъде осигурена защита от падане, обясниха още от Главната инспекция по труда. Ще бъде проверявана и каква е повърхността, върху която би могъл да падне работник - бетон, арматура или насипан материал. Ще се следи и висящи работници да не се ползват при влажно време, лед, сняг или вятър, тъй като това увеличавало риска от падане.

При проверките си трудовите инспектори ще следят дали работникът е осигурен поне два пъти с въжета, дали имат обезопасителни колани и колани за поставяне на инструментите, за да не паднат на главата на минувач. По-големите инструменти трябвало да си имат отделна система за закачване на въжетата.

Преди да се закачат на въжетата, за да работят, алпинистите пък ще трябва да са преминали инструкция за работа. Ще се държи и на преминаването на обучения за оказване на първа помощ на паднал от високо или висящ на осигурителния си колан човек.

Кампанията срещу висящите работници ще започне в началото на 2016 г., като ще се проверяват главно сгради, които се обновяват по правителствената програма, обясниха от трудовата инспекция.

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари