Калин Стоянов: Правим всичко възможно през декември да бъде поставен въпросът за Шенген

0
Усилията ни срещат подкрепата на Испанското председателство на Съвета на ЕС, заяви вътрешният министър
Усилията ни срещат подкрепата на Испанското председателство на Съвета на ЕС, заяви вътрешният министър

Усилията ни срещат подкрепата на Испанското председателство на Съвета на ЕС, заяви вътрешният министър

В рамките на заседанието на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ отново бяха поставени въпросите с нелегалната миграция, а втората част бе посветена на подобряване на оперативното взаимодействие с Латинска Америка по линия на производство и незаконен трафик на наркотици – обобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов пред представителите на медии в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Българският вътрешен министър категорично защити позицията, че страната ни следва да бъде приета в Шенген. „Това ще даде много силен, ясен и положителен знак за единството на ЕС и то в момент, в който всички държави са изправени пред сериозни предизвикателства по отношение на сигурността. За усилията си по пътя към Шенгенското пространство страната ни среща подкрепата на Румъния, Гърция, както и на Испания, която в момента председателства Съвета на ЕС", подчерта министър Стоянов след проведените двустранни срещи със свои колеги. По отношение на продължаващия диалог с Австрия той определи като особено важно предстоящото на 4 октомври посещение на българска делегация, водена от министър-председателя акад. Николай Денков, както и визитата в България на председателя на австрийския парламент, планирана за 10 октомври. „Считам, че вървим в правилната посока и ще направим всичко възможно да променим позицията на Австрия и Нидерландия за приемането ни в Шенген“, заяви той и определи като реален срока до края на годината да бъде поставен въпросът за приемането на България и Румъния.

В този контекст министър Стоянов отново изтъкна резултатите, постигнати в последните месеци на фона на изключително сериозния миграционен натиск. „От началото на годината до момента България не е допуснала около 160 000 опита за незаконно преминаване на границата, при 100 000 за същия период на предходната година. Активното противодействие на службите на МВР на самата граница води и до намаляване на задържанията във вътрешността на страната. През изминалите няколко седмици, в резултат на много интензивни разговори и партньорство с турската страна, както и на предприетата реорганизация за охраната на българската граница, вече се наблюдава и значителен спад на опитите за нелегално преминаване на съвместната ни граница, които са стигали до 1000-1500 на денонощие в предходния месец“.

Сериозна е и подкрепата, която България получава при обезпечаване на сигурността на външната граница на ЕС от Фронтекс - в момента има около 170 служители на агенцията, разположени там, информира вътрешният министър и благодари за отпуснатите за охрана европейски финансови средства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари