Калин Стоянов: МВР е свършило своята работа за приемането на България в Шенген

0
​От началото на 2023 г. до момента българските гранични власти са предотвратили около 165 000 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница
​От началото на 2023 г. до момента българските гранични власти са предотвратили около 165 000 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница Снимка: МВР

​От началото на 2023 г. до момента българските гранични власти са предотвратили около 165 000 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница

Положителните оценки на Европейската комисия и изказването на нидерландския премиер Марк Рюте ясно показват, че България следва да бъде приета в Шенгенското пространство до края на тази година. Това коментира министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по повод възможността ветото от страна на Нидерландия по отношение на страната ни да бъде вдигнато, ако ЕК даде положително становище относно изпълнението на критериите. „ЕК твърдо подкрепя присъединяването ни към Шенген до края на тази година“, подчерта министър Стоянов и припомни поредния доклад на Комисията, който отчете напредъка на България и Румъния по отношение на изпълнение на пилотните проекти, свързани с въвеждането на бързи процедури за предоставяне на убежище и с връщането на незаконно пристигнали в ЕС мигранти, съобщиха от пресцентъра на МВР.

По думите на вътрешния министър, е възможна промяна и в позицията на Австрия: „В рамките на срещите, които българската делегация, водена от министър-председателя акад. Николай Денков, проведе с канцлера Карл Нехамер и на разговорите ми с вътрешния министър Герхард Карнер бе дадена много висока оценка за работата на МВР и в частност на граничните власти и бе изказана благодарност за резултатите, които сме постигнали“. От тяхна страна за пореден път чухме мнението, че Шенген не функционира като цяло. Те аргументират своите твърдения с това, че много държави членки на ЕС затягат режима по контрол на границите. Трябва да се вземе предвид обаче, че именно тези държави настояват страната ни да бъде част от Шенгенското пространство и заявяват категорично, че този засилен контрол е с оглед ситуацията между Израел и ивицата Газа и евентуални терористични заплахи.

Министър Стоянов посочи, че от началото на тази година до момента българските гранични власти са предотвратили около 165 000 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница и изтъкна, че като институция МВР е свършило своята работа и ще продължи да действа активно за промяна на австрийската позиция, за да бъде страната приета през декември в Шенген. Това, което остава да бъде направено, е да бъдат положени усилия с оглед спазването на правилата и договорните отношения на ЕС от страна на Австрия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари