Какво се случва с тялото ни, когато ядем по едно яйце на ден?

1
Разумното количество е едно яйце на ден, сочи проучване
Разумното количество е едно яйце на ден, сочи проучване

Разумното количество е едно яйце на ден

Яйцата се съдържат в какво ли не. А добре знаем, че за всички продукти, дори и най-здравословните, се отнася едно и също нещо – в умерено количество са супер полезни, ако прекаляваме с тях, могат да нанесат много сериозни вреди. Същото се отнася и за яйцата. Максималното количество, което можем да консумираме, за да счетем приема за разум, е не повече от едно яйце на ден.

Няколко проучвания вече възстановиха яйцата като част от здравословната диета, а сега едно проучване отива дори по-далеч и сочи, че това всъщност не само, че няма да навреди, но ще се отрази страхотно на здравето ни. Според нови изследвания ежедневната консумация може да намали сърдечно-съдовия риск: това твърди екипът, координиран от Liming Li и Canqing Yu, от катедрата по епидемиология и биостатистика на Пекинския университет, които са провели проучването, предава Actualno.

Изследователите са направили мащабен експеримент, в който са включили 16 213 души, всички – изследвани и без заболявания като рак, сърдечно-съдови проблеми и диабет. Експертите оцениха честотата на консумация на яйца на всяко и записаха за целия период на наблюдение (8,9 години) всички заболявания и смъртни случаи, настъпили в извадката (общо почти 84 000 случая на сърдечно-съдови заболявания и 9 985 смъртни случая по тези причини).

По-специално, според събраните данни, едно яйце на ден би намалило риска от инсулт с 26% и риска от смърт поради тази причина с 28%. Рискът от смърт от инсулт е намален с 28% сред потребителите на яйца и рискът от смърт от сърдечно-съдови заболявания като цяло е намален средно с 18%.

Има също 12% намаление на риска от исхемична болест на сърцето сред потребителите на яйца (5,32 яйца на седмица), в сравнение с тези, които консумират само 2 на седмица. Тъй като това е наблюдателно изследване, не може да се каже, че има причинно-следствена връзка между консумацията на яйца и сърдечно-съдовото здраве, уточняват авторите, но трябва да се отбележи, че яйцата, освен че съдържат холестерол, съдържат и протеини с високо качество, важни витамини и здравословни вещества като каротеноиди и фосфолипиди.

Нека още веднъж напомним - ако прекаляваме с тях, яйцата могат да бъдат не само вредни, но и дори опасни за здравето ни. Най-добрата диета е балансираното хранене, а за хората, които имат по-специфични нужди и установени проблеми е най-добре да се консултират със специалист по отношение на храненето.

*Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари