Какво е подвело експертите в НОИ при изчисляването на пенсиите?

36
Коментар на песнионера Иван Стойчев
Коментар на песнионера Иван Стойчев Снимка: БНТ

Публикуваме нов коментар на пенсионера Иван Стойчев, който откри грешка на НОИ при изчисляването на пенсиите.

Сега юристът и инженер, понастоящем пенсионер, обяснява защо експертите в НОИ са се подвели и как се е стигнало до грешката. Ето текстът, който г-н Стойчев изпрати до редакцията ни:

"НОВИТЕ ПЕНСИИ – НЕКОМПЕТЕНТНОСТ ИЛИ НЕБРЕЖНОСТ (ИЛИ КАК БЯХА ОЩЕТЕНИ ХИЛЯДИ ПЕНСИОНЕРИ)

Уважаеми народни представители!

Уважаеми читатели!

Сега ще разгледам от друг ъгъл проблема със сгрешените пенсии, отпуснати преди 31.12.2018 година.

В предишните изложения доказах каква е грешката и как може тя да бъде поправена.

Тук ще се спра ЗАЩО и какво е довело до заблуждение експертите в НОИ.

Считано от 1 юли 2019 година пенсиите се разделят на два потока:

  1. Отпуснатите пенсии след 1 януари 2019 година (та чак до 24.12.2021 г.) се изчисляват САМО с процент за тежест на осигурителния доход, увеличен от 1,169 на 1,2. Затова при тях и увеличението от 25.12.2021 г. ще бъде най-голямо, за пенсионерите само трета категория труд ще достигне 12,5 процента! И ще бъде погълнато от ламята 1,35.
  2. Отпуснатите пенсии до 31 декември 2018 година, се изчисляват с процент за тежест на осигурителния доход, увеличен от 1,169 на 1,2 и към тази пенсия се добавя още малко увеличение, за да се стигне до «по-благоприятния» размер на пенсиите- пенсията към 31.12.2018 година, увеличена с 5,7 процента.

Абсолютно неправилно от НОИ са слели двата потока, като са приели, че всички пенсии са изчислени САМО с процент за тежест на осигурителния доход 1,2!

Методиката на изчисление на НОИ щеше да не се (по)обърка, ако законодателят беше постановил увеличение на пенсиите по § 7в, ал. 2 КСО да стане с процент, по-малък от 2,9694. Например при следния текст на § 7в, ал. 2 КСО (редакцията е моя) експертите на НОИ нямаше да се оплетат като патета в кълчища и аз нямаше да си упражнявам на техен гръб елементарната математика;

«§ 7б. (Нов – ДВ, бр. 102 от 2018 г., в сила от 1.01.2019 г.) (1) През 2019 г. пенсиите не се осъвременяват по чл. 100.

(2) Размерът към 30 юни 2019 г. на пенсиите, отпуснати с начална дата до 31 декември 2018 г., се увеличава от 1 юли 2019 г. с процент 2,8.»

            В този случай повишението на пенсиите с процент 1,35 щеше да «погълне» и двата потока!

За съжаление, съвсем друго е разпоредило Народното събрание, а именно увеличението на старите пенсии (преди 31.12.2018 г.) да бъде 5,7 процента.

По тази причина игнорирането, неглижирането, изчегъртването на допълнителното увеличение на старите пенсии преди 31.12.2018 година, извършено на основание § 7в, ал. 2 КСО през 2019 година, е неправилно, ненаучно и недопустимо!

Това отваря ножица от около 3 %, която ще съществува винаги! Даже в абсолютен размер във времето ще нараства!

Иван Стойчев

Юрист и инженер, сега пенсионер"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    11
    реалист
    Защо има "изчезнала" информация, ведомости за пенсии на служители на приватизирания Техноимпекс на Нинова, на работещите в Либия , Алжир..на Русенското Тежко машиностроене / КТМ /, а иначе имаха там партийни секретари, които събираха членски внос???? Дайте съвет или тези пенсионери да пият "студена вода" ?????
  • 3
    10
    Galina
    Намерих 5 (пет) грешки в наIUZEPчислената ми пенсия, естествено, не в моя полза. Доказах им грешките,получавам преизчислената пенсия. Счетоводител съм, а колко хорица са излъгани и ощетени, не ми се мисли.
  • 3
    9
    Хм
    Да важно, Нещастните хорица от НОИ са толкова некомпетентни, че когато ми изчисляваха пенсията, ми отнеха 5 м., та се наложи по съдебен ред да си ги взема. А като погледнеш в сайта им колко дела са загубили, да се чудиш за какво са им юристконсулите. Нищо не е случайно.
  • 4
    8
    Георги
    Някой може ли да каже начислена ли е в отпуснатите вече пенсии компенсация за неправомерното ощетяване с отнемане на 20 процента от размера пенсиите на хората родени след 1960 година които. Са се осигурявали по втория задължителен пенсионен стълб. То трябваше да е с около 8 процента и то преди това последното псевдо увеличение! Мисля, че са ни го спестили, отново по " НЕЕОЛНА" ГРЕШКС от страна на НОИ.
  • 5
    7
    Важно
    Не пишете като не.разбирате. Нещастните хорица от НОИ не определят увеличенията преизчислението и ... на пенсиите. Моля обърнете се към Народното събрание. Едно е вярно управляващите направиха така тези с минимални пенсии да вземат толкова колкото тези които имат по голям принос и не се осигуряват на минимален доход. Абсолютна некомпетентност... Айде всички да не.разбирате от пенсии. КСО е най промененото законодателство в държавата и всеки път някой се упражнява по способа проба грешка. Но за това са виновни не хорицата в НОИ а тези които ни управляват.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари