Какво е нулев януари?

0
1 януари е първият ден от годината за всички, с изключение на астрономите
1 януари е първият ден от годината за всички, с изключение на астрономите

1 януари е първият ден от годината за всички, с изключение на астрономите.

Липсата на 0 в календара води до объркване, откакто е решено, че годините ще се броят от едно, а не от нула.

Годината след 1 г. пр. Хр. е 1 г. сл. Хр., а не се започва от 0. Това породи и дебатите дали 2000 г. е първата от XXI век или последната от XX век, както е всъщност.

„Наричаме първия ден от 2018 г. 1 януари, но технически все още не е изминал цял един ден от новата година“, казва пред ВВС Хорхе Нунес де Мурга, преподавател във факултета по астрономия и метеорология към университета в Барселона и директор на Обсерватория Фабра.

Броим ли дните или ги подреждаме?

Липсата на нулева година и на нулеви дни обяснява защо „отбелязване дните с редни числа, говорим за първия ден на годината, втория ден и т. н.“, казва Нунес де Мурга. Не съществува нулев ден преди 1 по същата причина, поради която в подреден списък не съществува позиция преди първата.

Когато трябва да се направят сметки за времето с използването на числителни номера, възниква необходимостта от определяне на нулев ден. За целта астрономията избрала да използва последния ден на годината. „Много е просто. 0 януари е 31 декември на предишната година“, обяснява Нунес де Мурга.

Начин за астрономически изчисления

Както обяснява изследователят, на 1 януари 2018 г., в 12 ч. в полунощ, са изминали 0.5 дни от 2018 г. И първият ден от 2018 г. приключва точно в полунощ, когато в календара ни става 2 януари.

Разминаването между числото, което дава календарът на дните, и времето, за което те действително изтичат, създава проблем за астрономическите изчисления.

„Това е много полезно за изчисленията, при коио трябва да се използват фрагменти от годината или месеца. В действителност, в астрономическите книги данните за позицията на звездите и планетите се публикуват с дата 0 януари, а астрономическите таблици започват със същия ден“, разказва Нунес де Мурга.

Трябва ли да се промени календарът?

„Ако дните бяха от 0 до 30, нямаше да съществува този проблем“, категоричен е директорът на Обсерватория Фабра. Въпреки това той признава, че 0 януари е „просто помощно средство, използвано за астрономическите изчисления“, а когато данните трябва да се публикуват, те се приспособяват към обичайния календар.

0 януари се появява в техническите книги за астрономията, въпреки че „сега, със съществуването на компютрите, не е толкова важен“, отбелязва Нунес де Мурга. Той обаче уточнява, че „идеята за 0 януари съществува“. „Следващият 31 декември ще бъде 0 януари 2019 г.“, казва изследователят.

Източник: Profit.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари