Вход свободен в обсерватория Рожен

2
Тази година за пръв път ще може да се види макет на кулата на новия 1,5-метров телескоп
Тази година за пръв път ще може да се види макет на кулата на новия 1,5-метров телескоп Снимка: БГНЕС

Ден на отворените врати

Националната астрономическа обсерватория Рожен към Института по астрономия на БАН по традиция отваря врати за свободен достъп от 10:00 до 16:00 часа днес.

Посетителите на най-големия астрономически комплекс в Югоизточна Европа ще могат да се запознаят със съоръженията в обсерваторията, с посещение на 2-метровия телескоп. Това е най-големият от четирите съществуващи в обсерваторията телескопи, който е монтиран в НАО Рожен в края на 1979 година, предава БНР.

През тази година за пръв път ще може да се види макет на кулата на новия 1,5 м телескоп, чието официално откриване предстои. Телескопът „AZ 1500“ е изработен от австрийската фирма „ASA Astrosysteme GmbH“ по проект, финансиран от Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г., координирана от МОН.

Денят на отворените врати дава възможност за среща с дежурния екип астрономи, който ще запознае посетителите с научните задачи, по които се работи в момента в НАО "Рожен", както и за перспективите пред обсерваторията след откриването на новия телескоп.

Събитието съвпада с храмовия празник на параклиса "Света Троица", издигнат през 1935 г. и разположен до входа на наблюдателната кула на двуметровия телескоп.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    2
    Abba
    https://www.youtube.com/watch?v=hUisUVjUkRg
  • -1
    1
    Дора Петрова
    https://youtu.be/0omja1ivpx0
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари