Какво да сготвим за Цветница?

1
Рецепти за предястия, супа, основно и десерт
Рецепти за предястия, супа, основно и десерт

На 25 април 2021 година (неделя) отбелязваме Цветница.

Този голям християнски празник е от т. нар. подвижни празници, не е на конкретна дата, а се пада винаги в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници.

Посветен е на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки.

Затова на този ден всички отиват на празничната църковна литургия с върбови клонки, китки от здравец и други пролетни цветя.

На Цветница имен ден празнуват всички с имена на цветя, растения или дървета. Подготвяйки се за него, не бива да пропускаме и празничната трапеза – какво се приготвя и яде на този ден?

Цветница е първият ден след големия пост, на който можем да хапнем риба.

Освен рибата обаче, всички останали ястия църквата повелява да бъдат постни – салата от пресни зеленчуци, картофи, ориз, фасул, яхния от стар боб или пък пълнени постни чушки. На почит на този ден са зелениите – коприва, лапад, спанак, с които може да приготвите чудни супи и яхнии.

Не бива да се слагат мазни ястия, защото постите все още продължават. Дори и рибата, която ще приготвите за празника, нека не е много мазна, а по-суха и задължително печена.

За десерт е добре да сложите пресни плодове или пък домашно приготвени сладкиши, но без яйца или мляко. 

Ето няколко рецепти на Роси Ранчева, подходящи за празника:

ПРЕДЯСТИЕ С КОПРИВА

С връхчетата й, можете да направите прекрасно предястие. След като ги измиете, нарежете ги на ситно и заедно с 1-2 главички лук, настъргани на ситното ренде, ги задушете в олио или зехтнин, до получаване на гъста каша. Често към копривата прибавям и лапад, също много ситничко нарязан и заедно, едновременно задушавам. Подправките са на вкус: магданоз, гьозум, 1-2 листенца босилек и солчица. При поднасяне в подходяща чиния върху сместта посипвам сично счукани (не млени) орехи.


КОПРИВНИК или ЛАПАДНИК

Нужните продукти са 300-400 г брашно, ½ ч.л.хлябна сода, 8 с.л.олио, 1 с.л.оцет, 1 кг коприва или лапад, 1 голяма глава червен лук, сол, млян чер пипер и гьозум.

Начин на приготвяне:

В 1 с.л. оцет се размива хлябната сода, която заедно с малко топла водичка и брашното се замесва тестото. Разделя се на две топки, от които се разпъват (разточват) две дебели кори. Оставят се малко да си починат.
В олио с малко водичка се задушават най-напред накълцаният на ситно лук, след което се слагат, копривата и другите подправки.
Намазва се тавата с олио и върху нея се разстила едната кора. Върху нея се изсипва плънката и се „запечатва“ с другата кора. Поръсва се с горещо олио и се бодва на няколко места с вилица. Пече се на умерена фурна – 180 градуса.
Вкусно е и топло и студено поднесена.

СУПА С ЛАПАД

Продукти:

200 гр. лапад (2 връзки), 2 гл. лук, 2-3 моркова, 2-3 с.л. олио, сол, млян черен пипер, магданоз и гьозум, лимон или лимонов сок.

Приготвяне:

Нарязани на ситно, лукът и морковът се задушават с олиото и малко водичка. Прибавя се лападът ситно нарязан и останалите подправки – без лимона. Залива се с гореща вода. Ако не е достатъчно гъста, към супата прибавям 2-3 лъжици овесени ядки. При поднасяне, на ръба на купичката слагам ¼ парченце лимон за овкусяване.


ШАРАН С КИСЕЛО ЗЕЛЕ

Може и друга риба да използвате, но да е по-мазничка.
Накълцвате зелето и го слагате за ври. Ако е много солено, капнете му малко вода. Когато поомекне, сложете му чер и червен пипер, дафинов лист и олио, така че да стане мазничко.

Предварително изчистената и леко осолена риба нарежете на порции.
Разстелете половината зеле в тавичка. Наредете върху него парчетата риба и изсипете останалата част върху него. Запечете на умерена фурна.

Препоръчително е да се поднесе с червено вино или розе.

 

 

РИБА С ПОДПРАВКИ ВЪВ ФОЛИО

Продукти

4 бр.риба
1 вр.копър пресен
4 ч.л.розмарин
2 бр.дафинов лист
2 ч.л.сол
2 щипка черен пипер млян
4-5 с.л. олио
5-6 големи картофа за гарнитура

Начин на приготвяне

1. Нарежете зелените подправки много ситно. Сложете в купичка. Овкусете със сол и пипер. Сложете половината олио. Разбъркайте добре, за да се получи еднородка каша.
– Намажете почистените риби обилно със сместа. Завийте всяка ототделно във алуминиево фолио.
– Наредете нарязани картофи в тава, объркайте с останалото олио и ги поръсете с малко сол на вкус. Отгоре сложете рибите и печете в предварително загрята фурна на средна температура.
– Сервирайте рибката с гарнитурата от картофи, без да махате фолиото.

ГРИС ХАЛВА С КАРАМЕЛ

За десерт направете набързо грис халва. За 4 порции е нужна чаена чаша грис. В сгорещено олио изсипваме гриса и го бъркаме, докато стане златист. Продължаваме да бъркаме, докато му слагаме студена вода – 3-4 чаени чаши. Щом започне да се сгъстява се сипва захар на вкус – около 1 непълна чаена чаша и канела на прах – (по желание).

Карамелизираме захар и изсипваме на дъното на купичките, в които ще сложим грис -халвата. Трябва да се поднесат студени. Добре е да се обърнат с дъното нагоре.

 

Да ви е вкусно и радостно! Наздраве!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари