5 идеи за трапезата на Цветница

0
Трапезата трябва да е празнична и красива, но какво да сложим на нея?
Трапезата трябва да е празнична и красива, но какво да сложим на нея?

Трапезата трябва да е празнична и красива, но какво да сложим на нея?

Цветница е подвижен християнски празник, който се празнува една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Вая, Цветна Неделя. Това е и последният голям празник преди Великден, пише Готвач.бг. Цветница е денят, в който християнската църква празнува влизането на Исус Христос в Йерусалим, а вярващите го посрещнали с радост.

Традицията повелява на този ден да се отиде на църква и да се вземат вкъщи осветени върбови клонки и свежи пролетни цветя. На този ден празнуват всички, които носят имена на цветя.

Трапезата на Цветница също трябва да бъде празнична и красива, но да видим точно какво може да присъства на нея.

Това е вторият ден от Големия пост, в който е разрешено да се яде риба. Затова на масата можете да сложите риба, защото през Страстната седмица след Цветница постът е много строг и свършва на Великден.

Всички други ястия освен рибата трябва да са постни – салата от картофи, салата от фасул и картофи, яхния от сушени чушки и маслини. Може да направите свежа зелена салата или ястие от коприва, а за десерт кадаиф. Хубаво е храната за Цветница да не е мазна, защото все пак още са пости.

Ето няколко конкретни предложения за днешната празнична трапеза:

Ястия с риба

Рибата трябва да се приготви на фурна, като задължително се избягва мазнината. Може обаче да я овкусите с бира, оцет, черен пипер и сол. Може да добавите и други подправки по ваш вкус, а накрая да полеете ястието с лимонов сок.

Пролетни салати

Пролетната салата с яйца, маруля, зелен лук и репички е традиционна както за този празник, така и за Великден. На някои места към салатата прибавят и кълнове като символ на плодородието, което се очаква през годината.

Баница с лапад или коприва

Зелените ястия са характерни за този период от годината, тъй като по-често можем да открием пресни коприва и лапад. На Цветница те най-често се приготвят във вид на баница.

Питка Цвете

За Цветница се приготвя и питка цвете, която обаче трябва да е постна. За нея ще са ви необходими брашно, сол, сода за хляб и оцет. Замества се и се оформя като цвете, а след като е готова се украсява с върбови клонки.

Ястия с боб

Ястията от пресни зеленчуци, боб, ориз или жито също са традиционни за трапезата на Цветница, като към тях можете да добавите и гъби. За празника може да приготвите и яхния от сушени чушки или картофена яхния.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари