Представят резултатите от археологическото проучване на Кале Широково

6
Разкритите крепостни стени смайват със своите размери и техника на градеж
Разкритите крепостни стени смайват със своите размери и техника на градеж Снимка: РИМ - Русе

Разкритите крепостни стени смайват със своите размери и техника на градеж

На 18 април, четвъртък, от 18:00 часа в Историческия музей уредникът в отдел „Археология“ при Регионален исторически музей – Русе Деян Драгоев ще представи резултатите от археологическото проучване на Кале Широково през 2023 г.

Късноантичната и средновековна крепост е разположена на естествено защитен скален нос при сливането на реките Баниски и Черни Лом. С целево финансиране на Министерство на културата и Община Две могили в периода 2020 – 2023 г. е проучена значителна част от укрепителната система на късноантичния обект.

В хода на археологическото проучване е установено едновременното изграждане на двете успоредни крепостни стени – основна с прилежащите ѝ кули и спомагателна стена (протейхизма). Разкритата фортификация смайва със своите размери и техника на градеж.

Документираната широчина на основната крепостната стена е от 3,50 до 4,80 м, а на протейхизмата - 2,80 м. Изградени са от големи до два метра в дължина каменни блокове, върху които има множество знаци, поставяни от древните майстори каменоделци.

През 2023 г. археолозите с помощта на доброволци и ученици от Математическа гимназия „Баба Тонка“, организирани в „Лятна школа по археология Кале Широково“, успяват да проучат входа на протейхизмата, охраняван от две плътни триъгълни кули и каменната стълба, отвеждаща до бойната платформа. Установено е местоположението и на входа на основната крепостна стена, който ще бъде главната цел на проучването през настоящия сезон.

През 2023 г. са проучени и няколко средновековни структури и жилища, които показват, че терена на по-ранната крепост е бил плътно застроен и обитаван по времето на Българското средновековие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари