Какви ще са функциите на новата пътна агенция?

0
С какво ще помогне за намаляване на катастрофите?
С какво ще помогне за намаляване на катастрофите? Снимка: Кадър БНТ

Правителството одобри създаване на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" към Министерски съвет. 

Какви точно ще са функциите на новия държавен орган и ще се постигне ли целта най-после да намалеят жертвите по пътищата -  темата коментира Малина Крумова, съветник на премиера Бойко Борисов, предава БНТ.

Крумова заяви, че не може да коментира дали тя ще оглави новата агенция, тъй като предстои да се вземе решение на МС.

Малина Крумова, съветник на премиера Бойко Борисов: "Безопасността по пътищата не е еднозначна политика, която зависи само от един орган в държавата или само от държавата, точно това я прави толкова сложна и комплексна. Нужно е сътрудничество между институциите, гражданското общество, бизнеса."

Целта на новата агенция е да се намалят жертвите и пострадалите при ПТП, за да може да спасим човешки животи, в крайна сметка, допълни Крумова. Не мога да ви обещая, че със създаването на агенцията няма да има тежки ПТП-та, това би било нереалистично. Но си поставяме за цел тежките катастрофи да намалеят с 20% за една година, обясни още съветникът на премиера.

Малина Крумова, съветник на премиера Бойко Борисов: "Фактът, че няма правомощия все още не означава, че тази агенция няма да си върши работата."

Голяма част от безопасността на движението зависи от качеството на пътната инфраструктура. Много често участъците с концентрация на ПТП-та са идентифицирани от органите на МВР, препоръчано е на собственика да предприеме действия по отношение на реконструкция, но такива действия не се предприемат. Функцията на Агенцията в този случай ще бъде да проследи дали органите, на които е възложено изпълнението на определено действие, са изпълнили това действие, допълни още Крумова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари