Какви са най-предпочитаните професии в Русе през ноември?

1
Безработицата в Русе леко се повишава в края на годината
Безработицата в Русе леко се повишава в края на годината Видео: БНТ Русе

Безработицата в Русе леко се повишава в края на 2017-а, но все още е ниска на фона на средната за страната.

Най-много са останалите без работа над 50 години, съобщава БНТ Русе.

Оказва се, че най-търсените професии през ноември в Русе са социален асистент, машинен оператор, шивач и шофьор. Доста често не достигат и общи работници. Но според директора на „Бюрото по труда“ Галина Димитрова Русе все още е сред градовете с най-ниска безработица в страната.

Галина Димитрова – директор на дирекция „Бюро по труда“ – Русе: „Броят на регистрираните безработни нараства, което е характерно за края на годината и в края на месец ноември за община Русе те са 2662. Равнището на безработица в края на месец ноември е 3.29%, което е с 0.09 повече от предходния месец, но с но с 3.64 процентни пункта под това за страната.“

25-годишният Петьо Пенев завършва „Археология“ във Великотърновския университет. Иска да работи по специалността си, но засега не успява да си намери работа.

Петьо Пенев:„Случи се така, че се оказа, че нямало работни места, поне така твърдят, и не успях да си намеря. В момента продължавам търсенето – каквото и да е. Намирането на работа не е много лесно, а пък и работата, която се намира, е за недобре квалифицирани работници и заплащането съответно е ниско.“

И въпреки че в момента никак не му е лесно, Петьо избира да остане в Русе, за да реализира уменията си, а не да емигрира в чужбина.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари