Какви (не)приятни изненади ни е подготвил април

0
Захлаждане и по-ниски дневни температури очакваме към 3 - 5 и 6 - 8 април. Тогава очакваме и възможни валежи от сняг
Захлаждане и по-ниски дневни температури очакваме към 3 - 5 и 6 - 8 април. Тогава очакваме и възможни валежи от сняг Снимка: Meteo Balkans

 

Месечна прогноза за април

Тази година април се очертава с необичайно високи температури и с тенденция очакваната средната месечна температура у нас да се задържи около климатичната норма, въпреки че ще посрещнем месеца с валежи и по-студено време, прогнозира Meteo Balkans

Средната температура през април ще бъде около и над нормата, която е между 11 и 15 градуса в повечето райони, 9 - 11 градуса по Черноморието и между - 5 и 4 градуса в планините.

Месечната сума на валежите средно за страната ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 30 и 75 литра на квадратен метър, а в планинските райони - между 60 и 100 литра на квадратен метър.

През следващите три дни времето на Балканите ще се определя от силен средиземноморски циклон, позициониран над Италия и Йонийско море.  Поради топлото време очакваните валежите на полуострова ще са съпроводени и от гръмотевици. Остава и югозападният пренос и  концентрацията на прах от Сахара ще е висока. Възможно е валежите да бъдат оцветени в оранжев оттенък.

Времето през първото десетдневие на април

В началото на април ще бъде сравнително топло, ветровито, с променлива и често значителна облачност и на места в Западна и Централна България валежите ще са значителни с гръмотевици. 

Захлаждане и по-ниски дневни температури очакваме към 3 - 5 и 6 - 8 април. Тогава очакваме и възможни валежи от сняг, като снежната граница ще се доближи до 900 - 1100 метра надморска височина. Ще преобладава облачно и дъждовно време. 

Подобряване на времето очакваме към 9 - 10 април

В този период температурите ще се повишат и ще се доближат до климатичните норми. С повишаването на градусите атмосферата ще е неустойчива и вероятността за валежи отново се повишава. Валежите ще са краткотрайни и в следобедните часове. 

През второто десетдневие на април

Нов средиземноморски циклон ще се образува между 12 и 14април и ще окаже влияние на времето на Балканският полуостров. Отново в страната се очакват валежи от дъжд, като на много места те ще са краткотрайни и с гръмотевици. 

Добрите новини са, че температурите ще се повишават и времето до обяд ще е слънчево. 

До края на второ десетдневие от април средните месечни температури се очаква да бъдат около климатичната норма. Малко по-ниски стойности очакваме към 15 - 17 април. Тогава времето ще е облачно и дъждовно.  

През третото десетдневие на април 

Запазва се тенденцията за сравнително топло време. След изтегленото на циклона въздушната маса в страната ще е по-стабилна и температурите ще се повишават. През втората му половина отново вероятността за по-чести краткотрайни валежи и понижение на температурите се повишава.

Очаква се април да завърши с чести валежи и смяна на циркулацията, което е нормална особеност за този месец. 

Нека да не забравяме, че април се характеризира с чести промени на времето и те са свързани с това, че месецът е преходен и по-близък до  зимата. Той е  характерен с големи аномалии и с резки промени на времето. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите. Понякога при студени нахлувания от север са възможни валежи и от сняг, а минималните температури се понижават под нула градуса. През април месец имаме и по-интензивни затопляния, които са в състояние да повишат температурите до летни стойности  – до 30 - 34 градуса по Целзий. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари