Каква е историята на сградата на Телевизионния център в Русе?

4
Сградата е построена за търговска къща на германеца Хайнрих Лангбен, който избира да работи в Русе в края на ХІХ в
Сградата е построена за търговска къща на германеца Хайнрих Лангбен, който избира да работи в Русе в края на ХІХ в Снимка: Facebook

Сградата е построена за търговска къща на германеца Хайнрих Лангбен, който избира да работи в Русе в края на ХІХ в

На ул. Цариброд“ № 6 по проект на арх. Тодор Петров от 1896 г. е изградена търговската къща на Хайнрих Лангбен. Преустройство на сградата е от 1907 г., при което тя добива сецесионов вид, чиито орнаменти се откриват във фасадната украса и в интериора. На първия етаж са били търговските складове, а на втория – канторите. Хайнрих Лангбен е германски търговец, който избира да работи в Русе в края на ХІХ в. Включва се със свои капитали в създаването на Машинната фабрика и железолеярница „Евгени Мюлхаупт & С-ие“, основана през 1907 г. Фирмата на Хайнрих Лангбен през 1912 г. се преобразува в Българското търговско акционерно дружество, което доставя от Германия машини и технически съоръжения за развиващата се русенска икономика, се посочва в сборника "Русе - архитектура и история" на РИМ-Русе от 2013.

През 20-те г. на ХХ век търговският обмен между България и Германия бележи непрекъсната тенденция на нарастване. Местоположението на Русе и неговата развита промишленост му придават особена значимост за търговските връзки между двете страни. Дружеството създава свои клонове в Горна Оряховица и София. По-късно срещаме Хайнрих Лангбен, като представител на германската фирма за автомобили Stoewer, а през 20-те и 30-те заедно с Хуго Шобер, има фирма за таксита в Русе. Сградата е използвана и за общежитие на Немското училище, а след национализацията през 1947 г. е партиен клуб. Сградата на най-голямото търговско дружество в Русе днес се ползва от Регионалния телевизионен центърРусе, създаден през 1973 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари